Nya tjänster mot bidragsfusket

Försäkringskassan i Norrbotten får fem till tio nya tjänster i kampen mot bidragsfusket. Arbetet beräknas komma igång efter årsskiftet.
? Det handlar om en liten andel fuskare, men likväl handlar det om miljardbelopp varje år, säger Försäkringskassans generaldirektör, Curt Malmborg.

KALIX2005-11-30 17:25
<P>Kalix var mötesplatsen när samtliga chefer vid länets försäkringskassor möttes under ledning av länsdirektören för Försäkringskassan i Norrbotten, Pekka Kairento. På plats fanns även generaldirektören Curt Malmborg som tillträdde sin tjänst vid årsskiftet. Hans främsta uppgift var att ta del av hur länsorganisationens samverkan med andra aktörer för att få ner ohälsotalet fungerar. <BR>I dag har Norrbotten ett ohälsotal på 52,1 dagar vilket också är landets högsta. Motsvarande siffra för hela riket är 41,6 dagar. Men trots det är Norrbotten det län som förbättrat sig mest. <BR><BR><STRONG>Restriktiva läkare</STRONG><BR>Curt Malmborg ser flera orsaker till att ohälsotalet förbättras. Läkarna har blivit mer restriktiva att skriva sjukintyg, Försäkringskassan har börjat säga nej till betydligt fler som begär sjukpenning och indragningarna av sjukpenning har ökat. <BR>Fusk med sjukpenningen är också ett prioriterat område för Försäkringskassan. Idag sker 10 000 utredningar i landet per år som gäller misstänkt fusk. 15 procent av dem polisanmäls men endast några få går till åtal. I arbete mot fusket kommer Försäkringskassan att inrätta nya tjänster över hela landet. Efter årsskiftet räknar man att mellan fem och tio personer finns på plats i Norrbotten. <BR>? Det handlar inte om några försäkringspoliser som ska åka runt till de sjukskrivna. Arbetet kommer att ske med hjälp av datorer och samverkan med erfarna handläggare, säger Curt  Malmborg. <BR><BR><STRONG>Oacceptabelt</STRONG><BR>Att personer hamnar mellan stolarna på grund av Arbetsförmedlingens och Försäkringskassan olika tolkningar eller att besked om indragning eller nej till sjukpenning drar ut på tiden är oacceptabelt, enligt Malmborg. <BR>? Ingen ska behöva vänta på besked. De som inte har rätt till sjukpennig ska ha ett besked inom tre dagar.  <BR>För att undvika att tredje person drabbas sker nu en samverkan mellan länsarbetsnämnden och Försäkringskassan.  <BR>? Vi måste känna vårt samhällsansvar och samverka i besluten. Nu gör vi gemensamma bedömningar av varje fall. Försäkringskassan bedömer arbetsförmågan och arbetsförmedlingen ansvarar för de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna, säger Pekka Kairento.   <BR><STRONG>Vad händer om Försäkringskassan säger nej till sjukpenning och Arbetsförmedlingen anser att en person inte kan arbeta på grund av sin skada eller sjukdom? <BR></STRONG>? Då är det upp till arbetsförmedlingen att vidta åtgärder. Vi bedömer endast arbetsförmågan, säger Pekka Kairento. <BR><STRONG>Medför inte det att den drabbade trots allt riskerar att hamna mellan stolarna?<BR></STRONG>? Vi måste ju naturligtvis lyssna om Arbetsförmedlingen säger nej. Då får vi göra en omprövning av beslutet. Försäkringskassan är en snäll organisation, oavsett vad som sägs.</P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om