Intresset för mat och dryck håller på att få en helrenovering i de mindre orterna. Åtminstone i Kalix. Folk går ut på ett helt annat sätt i dag än vad man gjorde för några år sedan. I dag räknas kvalitet ofta som mer värdefullt än kvantitet när det kommer till vad man vill dricka.
Bara sedan Arvids steakhouse slog upp portarna för ett år sedan har mycket hänt. Det menar restaurangchefen Tania Nilsson.
– Det handlar inte längre om procenten och att dricka sig dyngrak, utan det handlar om smaken och upplevelsen, säger hon.
Johan Frohm är delägare på Hotell Valhall. Han har exakt samma upplevelse av utvecklingen som sker.
– Intresset för öl har ökat successivt under ett antal år. Och sista året har det varit en explosionsartad ökning. Man värdesätter kvalitet på ett helt annat sätt nu – även yngre människor. Folk betalar hellre en bra slant för en eller två öl i stället för att satsa på kvantitet.
Alla har sin egen smak. Och inget ont om en ljus lager. Men folk har börjat pröva allt fler olika smaker.
– Jag tänkte på det här en onsdag, det var ju ändå "lill-lördag" så vi var ju tvungna att fylla upp kylarna. Och bland de vanliga ljusa lagerölerna som brukar gå åt var det nästan fullt. Det som hade gått åt var de roliga, mer ovanliga grejerna, berättar Tania Nilsson.
– Det är roligt att se den här kulturen i Kalix, den som länge har funnits i södra Europa och i södra Sverige.
Christoffer Blombäck jobbar också på Arvids steakhouse i Kalix. Han berättar att man för ett år sedan kanske sålde tre ipa (indian pale ale) på en kväll. I dag säljer man 30 stycken en dålig kväll.
– Nu frågar folk i stället: vilken ipa har du? Eller har du en dubbel ipa?
"Ipor" har varit mode länge. Surölen är en annan variant som har fått nytt liv igen.
– Det är ju överlag en stor hype med öl just nu, i hela Sverige. När jag sitter och bevakar webblanseringar på systembolaget tar det tio sekunder innan bryggeriernas öl tar slut, det är helt galet.
Tjers, Överkalixbryggeriet signerat Frida Andersson, är kanske det bästa exemplet på att ölkulturen har breddats på mindre orter.
– Hon har öppnat så många nya dörrar. Jag brukar använda min svärfar som exempel där. Han hade aldrig i sitt liv druckit en ipa eller en pale ale, men så fanns det nu ett lokalt företag som gjorde sådana öl och som inte hade en ljus lager. Då var han tvungen att prova en pale ale och tyckte att det var gott, säger Christoffer Blombäck.
Läs mer: Här finns länets ölbryggerier