Katarina Burman är invald ledamot i Vänsterpartiets centrala grupp för att utveckla jämställdhetspolitiken på alla nivåer i partiet.
– Jätteroligt, jag är hedrad, stolt och glad! Jag brinner för jämställdhetsfrågan, det var den som gjorde att jag sökte mig till politiken och i den här gruppen kan jag påverka på ett annat sätt, säger Katarina Burman som tillägger att trots att Sverige är ett av de länder som kommit längst i världen inom jämställdheten så finns det mycket kvar att göra och hon beskriver det som en överlevnadsfråga för länet.
Viktigast?
– Flera frågor. Det finns fortfarande stora skillnader när det gäller mäns och kvinnors löner, män tjänar cirka tio procent mer än kvinnor trots att arbetena är likvärdiga i utbildning, kompetens och ansvar. Det är ännu kvinnor som tar största ansvaret för barn, familj, hem och sociala relationer och det är en föråldrad struktur.
Katarina Burman säger att Kalix kommun kommit i gång bra med jämställda budgetar och checklistor men att normer och värderingar tar längre tid att förändra.
– Jag tror att många kvinnliga ledare märker att vi blir mer granskade, att vi möter mer motstånd, att vi måste prestera mer. Jag har känt att jag blivit orättvist behandlad för att jag är kvinna, jag vill inte gå in på exempel. Jag brukar tänka att den personen som gör så agerar utifrån sin uppväxt och kultur. Det finns mycket att göra för jämställdheten, även inom politiken.