Nu ska rom ut i Europa

I veckan lämnade Livsmedelsverket in sin ansökan om ursprungsmärkning av Kalix löjrom till EU. Nu inleder Kalix kommun arbetet att föra ut både rommen och löjan till de europeiska köken.  - Löjrommen är loket och löjfilé är vagnen som följer efter, säger Tryggve Bergman, projektledare för ursprungsmärkningen.

SPÄNNANDE. Löjfilé är spännande tycker från vänster längst bak, köksmästarna Albin Wessman, Marcus Pettersson och Markus Berg. Lena Eriksson och Maria Åhman från Ekofisk samt kökschef, Peter Frohm från Grand Hotel håller med. I mitten Tryggve Bergman.  Foto: Britt-Louise Spets

SPÄNNANDE. Löjfilé är spännande tycker från vänster längst bak, köksmästarna Albin Wessman, Marcus Pettersson och Markus Berg. Lena Eriksson och Maria Åhman från Ekofisk samt kökschef, Peter Frohm från Grand Hotel håller med. I mitten Tryggve Bergman. Foto: Britt-Louise Spets

Foto:

KALIX2007-10-04 01:45
Nu ska namnet Kalix löjrom tryggas. Utöver att det därmed blir förbjudet att använda namnet Kalix löjrom i annan rom än den som är fiskad i det specifika området i Bottenviken innebär en ursprungsmärkning att marknadsvärdet blir ännu högre. - Ursprungsmärkning är det tuffaste skyddet man kan få och det är i hela unionens intresse att förvalta namnet Kalix löjrom, säger Tryggve Bergman. Ensamrätt på varumärket
Bakom ansökan till EU står Norrbottens kustfiskareförbund som, om den går igenom, därmed får ensamrätt att använda varumärket som redan i dag skapar ett stort intresse både inom och utanför Sverige. I veckan lämnade Livsmedelsverket över ansökan till EU och Tryggve Bergman är övertygad om att den kommer att godkännas. - När man läser EU:s reglemente kring en ursprungsmärkning är det svårt att påstå att inte rommen passar in. Den har många parametrar som uppfyller kraven, säger han. Senast i mars nästa år kommer svaret men Tryggve Bergman tror att det blir tidigare än så. Oavsett vilket så kommer han att även fortsättningsvis vara involverad i såväl marknadsföring av löjrom som löja. Automatiskt ett intresse
Kalix kommun har inlett ett projekt där dels tillredningen av löjrommen ska kvalitetsäkras men där även löjan som matfisk ska marknadsföras. - Får vi skyddet av Kalix löjrom får vi automatiskt också ett intresse för löjan. Vi har redan en filémaskin på BD-Fisk som ger utmärkt kvalité på filén, säger Tryggve Bergman. Nästa vecka åker han ned till Köln på världens största matmässa för att presentera löjfilén för Europamarknaden. - Jag är 100 procent säker på att den blir väl mottagen. Tryggve Bergman har introducerat löjan för flertalet personer inom restaurangbranschen. På onsdagen åkte ett sällskap med deltagare från bland Grand Hotel i Stockholm tillbaka till huvudstaden efter ett tre dagar långt besök i Luleå och Storön. - Löjfilé är intressant. I Spanien anrättar man färsk ansjovis som filéas och läggs in, kanske man kan göra en liknande variant av löjan, säger Albin Wessman köksmästare på Mathias Dahlgrens restaurang i Stockholm. Hans kollega, Martin Berg har ytterligare ett tips. - En tunn skiva bröd med en lätt panerad löjfilé tillsammans med löjrom skulle nog ge en toast känsla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!