"Nu måste vi visa upp oss - för jobben finns"
Antalet sökande till skogsutbildningen på Kalix naturbruksgymnasium har minskat med en tredjedel. En oroande trend som har fått näringen och skolan att agera.
INTE BRA. Trots att utbildningen vid naturbruksgymnasiet leder till jobb för drygt 90 procent av eleverna har intresset för skogsutbildning minskat drastiskt, det oroar rektor Anders Resin.
Foto: Britt-Louise Spets
Enligt Anders Resin finns i dag ett behov av mellan 100 och 150 maskinförare inom skogsnäringen i de fyra nordligaste länen men endast 90 elever per år genomgår nu en utbildning som krävs för att bli anställbar inom branschen. En orsak är alla rapporter om lågkonjunkturen där många sågverk har drabbats, tror Anders Resin. - Det har nog bidragit till att många tvekar att söka, men det är nu det är tillfälle att utbilda sig, säger han. Åtgärder
Nu har det Skogliga yrkesrådet, SY där företrädare för näringen, naturbruksgymnasiet, facket och arbetsförmedlingen ingår beslutat att ta gemensamma tag för att marknadsföra utbildningen. En handlingplan håller på att upprättas där bland annat en marknadsföringsstrategi tas fram. SLA, Skogs- och lantarbetsgivarna bidrar också med stöttning dels i rekryteringsarbetet men även med tillgångar på bra praktikplatser. Om det inte blir fler sökande ser Anders Resin vuxentubildning som ett alternativ. - Den ligger nere nu men måste komma igång igen om vi inte lyckas locka de yngre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!