Undersköterska nu ett skyddat yrke – krav på utbildning

Nu ställs krav på godkända betyg i flera ämnen för att kunna ansöka om Socialstyrelsens bevis för att få använda titeln undersköterska. "Bra att det har kommit krav på att man är utbildad", säger undersköterskan Mona Hansson i Kalix.

Mona Hansson, undersköterska på Näsbygården i Kalix, välkomnar kraven på utbildning för att få använda sig av den yrkestiteln.

Mona Hansson, undersköterska på Näsbygården i Kalix, välkomnar kraven på utbildning för att få använda sig av den yrkestiteln.

Foto: Tobias Ljung

Kalix2023-07-04 13:12

Den 1 juli blev undersköterska en skyddad yrkestitel. Det innebär att man kommer att behöva ansöka om ett bevis från Socialstyrelsen för att få använda titeln undersköterska inom vård och omsorg.

Kraven för att få beviset från Socialstyrelsens sida är, godkända betyg i vård- och omsorgsämnen samt svenska. För den som påbörjar en utbildning till undersköterska efter den 1 juli kommer det även att krävas godkänt betyg i samhällskunskap. Arbetslivserfarenhet och andra meriter kan också vägas in för den som inte helt klarar betygskraven.

Den som har en tillsvidareanställning som undersköterska, när de nya reglerna började gälla den 1 juli, får fortsätta att använda titeln till och med den 30 juni 2033 utan bevis. Därefter måste en ansökan göras hos Socialstyrelsen för att skydda sin titel.

Mona Hansson som jobbar som undersköterska på Näsbygården i Kalix välkomnar kravet på utbildning.

– Som det ser ut idag anställer vi många gånger folk på tjänster fast de saknar utbildning. Så i det fallet kan jag tycka det är bra att det har kommit ett krav på att man är utbildad undersköterska, säger hon.

– Nu anställer man folk när de har kommit upp i dagar. De kommer fortare in via lagen om anställningsskydd och då behöver man inte ha någon som helst utbildning.

Kan en skyddad yrkestitel höja statusen på yrket?

– Ja, det är ju det man hoppas på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!