Norrskenet invigdes

För 170 barn och deras föräldrar var torsdagen en historisk dag. Kalix första friskola förklarades invigd och förhoppningarna att den ska bli bra är stora. - Om det inte blir bra får ni komma tillbaka och kasta kottar på mig, sade Norrskenets VD Bengt Augustsson under invigningstalet.

dröm. Rektor Mats Strömbäck hjälper sitt första inskrivna fritidsbarn Rasmus Hjelm att inviga skolan. "Drömmen om en friskola i Kalix har jag haft i sex år och nu är den verklighet", berättade Strömbäck.

dröm. Rektor Mats Strömbäck hjälper sitt första inskrivna fritidsbarn Rasmus Hjelm att inviga skolan. "Drömmen om en friskola i Kalix har jag haft i sex år och nu är den verklighet", berättade Strömbäck.

Foto: Greta Sköld

KALIX2008-08-22 06:00
Sexårige Rasmus Hjelm var det första barnet på fritids och fick därför äran att inviga skolan tillsammans med Augustsson. Han tog uppgiften med ro och väntade tålmodigt under invigningstalet för att få klippa det röda bandet. I dag var det glada miner vid folkhögskolans matsal, rektor Mats Strömbäck ansåg att 170 elever var över förväntan trots att skolan rymmer cirka 200.Renovering nästan klar
Norrskenets friskola, som redan etablerats i bland annat Kiruna och Luleå, är den enda skolan i Kalix som erbjuder en hel studiegång från förskola till årskurs nio. Några klasser har slagits ihop, 1-2 och 3-4, medan skolan fått två klasser med femmor och två årskurs åtta. Ombyggnationerna i tidigare Folkhögskolans lokaler har hunnit bli klara och nu återstår bara inventarier som fler skåp och hyllor. - Personalen har börjat för två veckor sedan och själva varit flera svängar till Ikea, så de har verkligen ställt upp till 200 procent, säger rektor Mats Strömbäck. All debatt kring kommunens skolbudget och kritik mot öppnandet av friskolan är ingenting som han märkt av när han pratat med kommunens skolledning. Att hänvisa till att kommunen kanske behöver stänga en skola i centrum på grund av friskolan är enbart svammel enligt Strömbäck, och förklarar att det förslaget kommit långt innan förskolan ansökte om etablering. På skolgården stod en mix av barn från hela kommunen, och från andra orter. Från Kiruna
EllenMarit Persson flyttade ner till Kalix från Kiruna under sommaren. Maken fick jobb i Kalix och eftersom de är nyinflyttade valde de att placera sina tre barn på friskolan.- Det känns som om barnen får en rättvis chans där alla andra barn är lika nya på skolan, säger trebarnsmamman. En av eleverna, Matilda Hjelm, ska börja årskurs sju och hade ny frisyr och nya kläder med klargula inslag dagen till ära. Hon hade valt att börja sjuan på Norrskenet i stället för kommunens enda högstadieskola Manhem. Några dagar hade hon funderat hur hon ville göra och säger att det inte var ett svårt val. Sex av hennes tidigare klasskompisar från mellanstadiet i Nyborg hade också valt Norrskenet och totalt består klassen av 24 elever. Det är med stora nyfikna ögon som hon står på invigningen och längtar att lära känna sin andra klasskompisar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om