Nej till att avveckla röntgenläkare

Hjärt-lungföreningen i länet och Kalix S-förening protesterar mot region Norrbottens förslag om att dra in röntgenläkaren vid Kalix sjukhus.

"SÄG NEJ TILL FÖRSLAGET!" Uppmaningen från Eero Kinnunen, Martin Lång, Lennart Waara och Jan Bergendorff.

"SÄG NEJ TILL FÖRSLAGET!" Uppmaningen från Eero Kinnunen, Martin Lång, Lennart Waara och Jan Bergendorff.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2017-02-27 20:42

Tjänstemannaförslaget om nedskärningar vid Kalix sjukhus innehöll huvudsakligen tre delar:

Att avveckla IVA-platser, att dra in narkosläkaren och att avveckla röntgenläkartjänsten.

De två förstnämnda förslagen har politikerna aviserat att de inte går vidare med.

Avseende det tredje förslaget lär det ha varit tyst.

Sjukhuskampen Östra Norrbotten var tidigt ute och berättade om konsekvenserna av förslaget och arbetet fortsätter.

– Vissa undersökningar som röntgenläkaren måste göra, måste hon eller han finnas på plats för att göra, säger Britt-Inger Westring, sjuksköterska och med i gruppen.

Vid Kalix sjukhus lär det göras omkring 2 000 ultraljud årligen, patienter som måste skickas vidare till Sunderbyn, Piteå eller Gällivare om förslaget blir verklighet.

Martin Lång (ordförande i hjärt-lungföreningen i länet), Eero Kinnunen och Lennart Waara från föreningen i Kalix respektive Haparanda samt Jan Bergendorff, ordförande Kalix S-förening, är eniga i kravet om att röntgenläkaren ska vara kvar vid Kalix sjukhus.

– Det är viktigt att politikerna säger nej till att avveckla röntgenläkaren vid Kalix sjukhus och att stora förändringar föregås av risk- och konsekvensanalyser, säger Martin Lång.

De framhåller röntgenläkarens viktiga roll i dels akuta situationer, som exempelvis vid stroke, dels i situationer med smärtlindring som exempelvis för patienter i palliativ vård (vård i livets slutskede).

Det handlar alltså dels om att diagnos kan fördröjas på grund av transporter, på grund av tekniska störningar när bilderna skickas och svar ska tas emot och köer, dels om ökat antal transporter.

– Den nära sjukvården måste utvecklas, sjukhusen men också hälsocentralerna, säger Martin Lång.

På onsdag har regionstyrelsen förslaget om röntgenläkaren på bordet för beslut.

Ur underlaget: ”De allvarliga riskerna att diagnos fördröjs på grund av att patienter måste transporteras till annat sjukhus för ultraljud/interventioner är svåra att bedöma då det reella behovet är svårt att uppskatta. En extern granskning för att utreda det reella behovet samt klargöra riktlinjer för remittering till ultraljud bedöms nödvändig.”

Vid Kalix sjukhus finns en anställd röntgenläkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om