Nätverket hoppas det var dödsstöten för kärnkraftverket

Beskedet som kom i måndags att finländska Fennovoima har sagt upp leveransavtalet med ryska Rosatom för kärnkraftverket Pyhäjoki i Norra Österbotten, 15 mil från svenska gränsen, mottas med jubel av nätverket Kärnkraftsfritt Norrbotten.

Glad i dag. Lena Lagerstam gläds över att leveransavtalet för kärnkraftverket i Österbotten har sagts upp.

Glad i dag. Lena Lagerstam gläds över att leveransavtalet för kärnkraftverket i Österbotten har sagts upp.

Foto: Petra Älvstrand

Kalix2022-05-03 14:17

– Vi är glada och hoppas att det här är början till slutet, säger Lena Lagerstam från Kalix, samordnare i nätverket som med näbbar och klor har kämpat mot bygget av ett kärnkraftverk i Pyhäjoki ända sedan 2011. 

Det var i november 2011 som de som ville protestera mot kärnkraften hade sitt första möte i Kalix. I december samma år i Luleå hade de ytterligare ett stort möte i Luleå då de formellt bildade nätverket Kärnkraftsfritt Norrbotten.

Sedan dess har de skickat skrivelser till Finland, besökt Helsingfors två gånger, där de bland annat har uppvaktat chefen för närings- och arbetsministeriet och politiker i parlamentet. Även i Sverige har nätverket försökt påverka politiker.

– Det är 22 kommuner i norra Sverige som har uttalat att man är emot bygget av ett kärnkraftverk i Bottenviken och Kalix kommun var först, berättar hon.

Lena Lagerstarm har tagit del av informationen på ryska Rosatoms hemsida om att företaget tänker försvara sina intressen i enlighet med tillgängliga kontrakt och lagar och hon räknar med att de kommer att agera.

– Det är ju jättepengar som är satsat i det här, så det kommer väl användas som påtryckningsmedel. Jag förstår att det är mycket kvar innan det är avklarat. En hel udde är skövlad, en djuphamn är byggt och man har satsat mellan 600 och 700 miljoner euro i det. Men det känns bra nu, vi hoppas att det här är början på slutet.

Orsaken som anges är enligt en TT-artikel betydande förseningar och oförmågan hos Rosatoms finländska dotterbolag Raos Project att genomföra projektet. Dessutom har ryssarnas anfallskrig mot Ukraina ytterligare ökat riskerna, enligt Fennovoima.

– Vi har ju tagit upp det här hela tiden att det är jättestora risker, att Ryssland är så stor ägare och att man dessutom ska köpa upparbetat bränsle från Ryssland, säger Lena Lagerstam och tillägger:

– All kärnkraft är djupt problemtisk men två faktorer skulle ha gjort Fennovoimas kärnkraft till en unikt usel satsning: att Bottenviken är ett grunt, slutet och på många sätt skört innanhav och att Putins Ryssland skulle ha fått en helt dominerande roll i projektet.

I arbetsgrupopen för nätverket ingår även Elisabeth Holmström, Robertsfors, Per Holmqvist, Piteå, Seiko Matsuda, Boliden, Marianne Björk, Skellefteå och Östen Andersson, Robertsfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!