Hans Sundell säger att kommunen försökt påverka fastighetsägarna att gå med på kortare kontrakt och att de ser en öppning där.
När det gäller stadskärnan och idén om att göra om den, kanske komprimera Köpmannagatan och kanske dela upp den i olika delar, säger han att det är en detaljplanefråga för samhällsbyggnadsförvaltningen.
Hur jobbar kommunen med att locka handel till Köpmannagatan?
– Vi har dialog med företagarna. Vi tipsar om lokaler utifrån företagarnas önskemål, om det inte finns i kommunens egna fastigheter så tipsar vi om andra fastighetsägare, säger Hans Sundell som på frågan om kommunen "raggar" för att få in ny handel säger att det inte förekommer.
Det finns synpunkt om att kommunen ska jobba mer med frågan?
– Kommunen ska vara möjliggörare, ha en stödjande attityd och göra det vi kan. Visningsbutiker är en möjlighet. Distans- eller närarbetsplatser en annan möjlighet. Där vore det intressant att veta hur många som pendlar till jobb som skulle vara intresserade av närarbetsplats. Någon ska betala för det också, säger Hans Sundell.
Hans Sundell instämmer i att Kalix löjrom borde lanseras mer och en fiskbutik med havets guld finns bland de idéer som det, efter projekt av ekonomistuderande på universitet, finns färdig affärsplan för.
– Någon ska genomföra idéerna också, säger Hans Sundell som tror på nya sätt att driva verksamheter.
– När jag inte har fiskkunder kanske jag jobbar med e-handel eller säljer något annat närbesläktat.