"Något sämre fångst"

Fisket av siklöja har störts av den blåsiga hösten och det varma havsvattnet. Kustfiskarna är också oroliga för att löjfisket snart är det enda som finns kvar.

HÅRT VÄDER. På söndagen var det kav lugnt men det hårda vädret  tidigare under hösten har försvårat trålningen av siklöja.

HÅRT VÄDER. På söndagen var det kav lugnt men det hårda vädret tidigare under hösten har försvårat trålningen av siklöja.

Foto: Göran Lahti

Kalix2011-10-17 06:00

Den sista oktober är stoppdatum för fisket av siklöjan men redan nu börjar kustfiskarna i östra Norrbotten avrunda årets trålande som startade 20 september. Årets fångster ser ut att bli något mindre än i fjol och året dessförinnan.

Det ovanliga höstvädret kan vara orsaken.

Kjell Strömbäck, Kalix, är ordförande i Norrbottens kustfiskareförbund och yrkesfiskare sedan 40 år vittnar om en besvärlig höstsäsong.

- Ja, det har varit regnigt och blåsigt något så för jäkligt. Första två veckorna hade vi total kuling varenda dag. Det blir svårjobbat och större risker när det är hårt väder, berättar Kjell Strömbäck.

Vattnet är dessutom varmare än vanligt, vilket också påverkar resultatet.

Piggare siklöja
- I torsdags låg temperaturen kring åtta grader och det gör förmodligen att fisken är lite piggare och kvickare så den har lättare att simma undan. Det har också kommit mycket sötvatten från älvarna vilket ställer till det en del, säger Kjell Strömbäck.

Han får medhåll av Mats Innala, Nikkala, som fiskar i kustområdet vid Torneälvens mynning.

- Jag tror att temperaturen påverkar, siklöjan är svårare att ta när det är varmt vatten. Och visst har det varit tuffare med blåsten och regnet, men vi har fått ungefär lika mycket siklöja som förra året, säger han.

Oro för återväxten
Kuriren har berättat att EU-kommissionen föreslagit en stark neddragning av antal laxar som får fångas i Östersjön - från 250.000 laxar 2011, till 53.000 laxar 2012, en minskning med hela 79 procent.

Både Mats Innala och Kjell Strömbäck känner oro för återväxten om det blir ytterligare begränsningar för kustfiskarna.

- Blir det fler begränsningar så skär man bort det ena benet för kustfisket och då blir det svårt med nyrekryteringen. Om laxfisket försvinner och bara löjfisket finns kvar så blir det mera hobbyfiske än riktiga fiskeföretag, säger Kjell Strömbäck.

Det blir lite som älgjakten?

- Ja, det kan man säga. Risken för svartfiske ökar också.

Mats Innala håller med:

- Hur ska du få ungdomarna att vilja satsa när båtarna måste vara på land när laxen vandrar upp? Vi har redan nått smärtgränsen för begränsningar av laxfisket, säger han.

Kjell Strömbäck menar att resultatet blir att laxen som inte kustfiskarna tillåts fiska ändå tas upp av andra, exempelvis andra länders fiskare i Östersjön.

- Det finns ingen vinnare i det här, säger Kjell Strömbäck.

Fakta / Siklöja
(Coregonus albula)

Siklöja finns i djupa insjöar i hela landet, samt allmänt i Bottenviken.

De speciella förhållandena med bräckt vatten vid norra Bottenvikskusten ger rommen från siklöjan en speciell smak och karaktär. Kalixlöjrom är Sveriges första produkt som tilldelats skyddad ursprungsbeteckning av EU.

Siklöjan fiskas på relativt grunt vatten inomskärs under leken, som infaller mellan 20 september och sista oktober.

Det kommersiella fisket sker av licensierade yrkesfiskare med moderna häcktrålare.

Licenserna utfärdas av Fiskeriverket och yrkesfiskarna företräds av Norrbottens Kustfiskareförbund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!