"Myndigheterna måste bli tydligare"

En polisanmälan om jaktbrott från Espinära VVO mot en privatperson som jagat älg på egen mark skapar diskussioner inför tolkningen av lagen om viltvårdsområden.  -  Myndigheterna måste bli tydligare, säger jaktvårdskonsulent, Björn Sundgren.

RÄTT. "Jag följer lagen, det är bara att läsa Högsta domstolens beslut avseende Kuivakangas", säger George Strömbäck.

RÄTT. "Jag följer lagen, det är bara att läsa Högsta domstolens beslut avseende Kuivakangas", säger George Strömbäck.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix2009-09-23 06:00
För snart två veckor sedan fällde George Strömbäck en älg på sin mark i Sänkmyran, öster om Kalix, tillsammans med en bekant. Det resulterade i en polisanmälan för jaktbrott från styrelsen i Espinära viltvårdsområde. -  Jakten strider mot våra stadgar som säger att älgjakten ska bedrivas som gemensamhetsjakt. Dessutom måste man ha jaktkort och det saknades, säger Börje Sandin, ordförande i Espinära VVO . Osäkerhet
Polisen kontaktade jourhavande åklagare som beslutade att inte vidta några tvångsmedel i form av vapen - och köttbeslag, enligt kriminalkommissarie, Lars Öberg. Orsaken var osäkerhet kring omständigheterna avseende markägares rätt. En förundersökning inleddes - nu ligger den på åklagarens bord för bedömning, enligt Lars Öberg som i övrigt inte vill kommentera ärendet. Jaktvårdskonsulent Björn Sundgren vid Jägareförbundet Norrbotten har tröttnat på vad han kallar myndigheternas handlingsförlamning. -  Det finns en inställning att det här är inte så mycket att bry sig om. Jag hoppas att åklagaren driver Espinära händelsen vidare och att det sker snabbt, annars riskerar jakten att bli kaotisk många år framåt, säger han. Splittring
En liknande händelse i Kuivakangas där de åtalade friades från jaktbrott har, enligt Björn Sundgren, inneburit att många har ansett sig ha rätt att jaga på sina marker oavsett vad viltvårdsområdets årsstämma har beslutat. Det har också bidragit till splittring och osämja som påverkar hela byar, enligt Björn Sundgren. Kuivakangasdomen är oklar, anser han. -  Hovrätten säger att fallet borde ha prövats i en annan ordning, då är det uppenbart att de ansåg att något var fel. Att bryta mot riksdagens lagstiftning och länsstyrelsens stadgar för VVO är ett brott mot lagen, säger Björn Sundgren. George Strömbäck hänvisar till domen från Kuivakangas. -  Jag följer lagen, det är bara att läsa Högsta domstolens beslut. Fotnot: Assistentåklagare Anna Wallin som har hand om utredningen avstår från kommentarer avseende Björn Sundgrens uttalanden. Beträffande utredningen om misstänkt jaktbrott har hon inte hunnit ta sig an ärendet ännu, men det kommer att ske så snart som möjligt.
Kuivakangasmålet Ett långvarigt internt bråk inom Kuivakangas VVO i Övertorneå ledde till att ett antal markägare 1999 uteslöts ur Kuivakangas VVO. De fortsatte jaga på egen hand på egna marker. De fällde älgar från den gemensamma licensen som inrapporterades till föreningen och länsstyrelsen. Föreningen sköt dock hela tilldelningen, därmed skedde överskjutningar. Länsstyrelsen undvek, trots kännedom, att ta tag i saken.Tio markägare åtalades för att under 2003 ha fällt och tagit tillvara två vuxna djur och en kalv och under 2004 tre vuxna djur och två kalvar utan att de varit berättigade till detta genom egen licens. Älgarna skulle dessutom tillfallit föreningen, menar styrelsen. Haparanda tingsrätt dömde i november 2005 jägarna skyldiga till jaktbrott. Rätten fastställde att jakten ska bedrivas så som föreningen beslutat då licensen tillhör VVO. Målet överklagades till hovrätten som i december 2006 slog fast att en älgtilldelning avser ett viltvårdsområde och att det inte spelar någon roll vem som skjuter älgarna, förutsatt att den personen har jakträtt. Hovrätten upphävde tingsrätten dom. Åklagaren överklagade inte målet, men VVO-styrelsen drev det vidare till Högsta domstolen, HD. I december 2008 beslutade HD att avvisa överklagan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om