Myggan Café drar stamkunder i Kalix

Myggan Café & Mat i Kalix levererar sex dagar i veckan. Och kunderna tillströmmar även från både Luleå och Haparanda.

Kaféägarna. Meeri och Michael Stenberg driver Myggan i Kalix.

Kaféägarna. Meeri och Michael Stenberg driver Myggan i Kalix.

Foto: Privat

Kalix2018-01-27 07:00

Kaféet startade i maj 1997. Då jobbade Meeri Stenberg extra. Men redan i november ville de sälja och då högg Meeri och hennes väninna, Ewa-Maria Rönnbäck.

Men det gick inte helt enkelt att jobba ihop två heltidslöner vilket gjorde att Rönnbäck drev kaféet vidare.

– Vi fick starta eget-bidrag och körde på ett år, men enades om att jag skulle kliva av ett år senare, säger Meeri Stenberg.

Sommaren 2002 blev Ewa-Maria Rönnbäck gravid och frågade ifall Meeri och maken Michael Stenberg ville ta över.

Sagt och gjort.

Sommaren 2017 firade de 15 år som kaféägare.

– Michael hade precis utbildat sig till fritidsledare och hunnit jobba ett par år, men han var med på noterna. Ett sådant här företag kräver att hela familjen är involverad. Då var det bara att tuta och köra, säger Meeri Stenberg i dag.

Numera hyr de in sig i gamla Jonsson-affären som en vän till paret köpt. Jonssonhuset ligger på Köpmannagatan och har varit affär sedan 1941. Det andas 30–50-tal med klassiska tapeter och fotografier från den tid som familjen Jonsson drev affären. Flera av diskarna är från Jonssons affärs tidigare existens.

Hur går verksamheten?

– Man blir inte rik på att driva kafé, men vi har ett roligt jobb och värdesätter det framför att lägga pengar på hög, säger Meeri Stenberg.

Hur ser arbetstiderna ut?

– Vi jobbar sex dagar i veckan och är lediga på söndagar. Då vill vi gärna inte ha något inbokat.

I dag har de två heltidsanställda som jobbar 08–16. Mikael är den morgonpigga i familjen Stenberg och är inne vid 05.30 och startar arbetsdagen. Han slutar sedan strax efter lunch. Meeri kommer in vid 07-08 och jobbar lite längre på kaféet.

– Förr var det från tidig morgon till sena kvällen. I lugna tider kan vi gå hem tidigare, men då väntar oftast pappersjobb på kontoret hemma. Även om vi går hem är man sällan ledig. Vi jobbar lördagarna själva med hjälp av extraarbetare.

Vad går bäst hos er?

– Vi säljer baguetter till två butiker i Kalix. Förutom storsäljaren toast är vi kända för våra smörgåstårtor där vi även har kunder från Luleå och Haparanda.

Högsäsongen?

– Vi har som mest på sommaren med uteserveringen. Då har vi dubbelt så mycket platser. Midsommar och fram till september är vår högsäsong.

När har ni semester?

– Inte varje år. Varje påsk har vi fyra dagar ledig, midsommar tre dagar ledigt, julen med julafton och juldagen. Då är det heligt för oss. Vi brukar åka utomlands, men det har varierat litegrann och brukar bli vartannat år.

Fakta

Namn: Meeri Stenberg.

Ålder: 50 år.

Bor: Gammelgården, Kalix.

Familj: Maken Mikael, 48, tre utflugna barn.

Aktuell: Som Veckans handlare i Norrbottens Affärer vecka 4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om