Mordbrand gav fängelse

På fredagen kom domen för den den 39-årige Törebo som erkänt att han anlade branden som härjade ett hyreshus på Köpmanvägen i Töre, kvällen den 11 juni i år.  Åklagare Agneta Karlsson hade yrkat på grov mordbrand, med sex års fängelse som påföljd. Men tingsrätten valde en mildare linje och dömde mannen till två års fängelse för mordbrand.

KALIX2008-08-09 06:00
Åklagare Agneta Karlsson åberopade sex års fängelse för grov mordbrand eftersom elden, om den spridit sig, kunde ha slukat hela bostadsområdet med tre närliggande trähus, ett 30-tal boende samt en förrådsbyggnad. Haparanda tingsrätt bedömde dock att omständigheterna inte var tillräckligt allvarliga för att grov mordbrand skulle åberopas. Bland annat ansågs inte spridningsrisken ha varit "avsevärd", varför bedömningen begränsades till den brandskadade fastigheten. Den byggnadens taxeringsvärdet på 554.000 kronor bedömdes inte heller vara tillräckligt högt för att uppfylla kriteriet på "egendom av särskild av särskild betydenhet". Två års fängelse
Törebon, som förklarat agerandet som ett rop på hjälp, dömdes till två års fängelse för mordbrand. Han ska dessutom utbetala ett skadestånd på 22.000 kronor till fastighetsägaren Törebostäder samt 500 kronor till brottsofferfonden. Domstolen konstaterade att den dömde 39-åringen har ett tveklöst vårdbehov för sitt alkohol- och drogberoende, men eftersom ingen behandlingsutredning gjorts var en frivårdspåföljd inte tänkbar. Mannen förblir häktad till dess att domen vinner laga kraft.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om