Mord kan bli dråp

Hovrättsförhandlingen för det uppmärksammade mordet i Innanbäcken utanför Kalix avslutades idag.
Försvarsadvokaten hoppas få brottet omrubricerat till dråp.

Foto:

Kalix2015-06-18 18:00

Det var i januari i år som en diskussion mellan Daniel Eriksson och hans granne urartade i ett våldsamt bråk.

Daniel Eriksson knivhögg den 65-årige grannen i halsen och slog honom så hårt att skallbenet spräcktes. Skadorna var så allvarliga att han förblödde. Tingsrätten ansåg att ”mordet saknar nämnvärda förmildrande eller försvårande omständigheter” och dömde den 30 april Daniel Eriksson till 14 år och sex månaders fängelse för mord.

Detta ifrågasätts nu av försvarsadvokaten Marko Tuhkanen, som bland annat använt sig av nya vittnen för att ändra på domen i hovrätten.

– Vi har kunnat visa att min klient och målsägande hade en mycket bättre relation än den som framkom i tingsrätten, säger försvarsadvokaten, som dessutom hävdar att Daniel Eriksson ”skrikit på hjälp men samhället har svikit”:

– Han har vid upprepade tillfällen sökt hjälp för sitt missbruksproblem och i augusti förra året gjordes en socialutredning som visade att min klient hade ett akut vårdbehov. Trots det gjordes ingenting, säger Marko Tuhkanen, som vill få brottet rubricerat som dråp istället för mord.

Åklagare Mikael Lundqvist, som Kuriren förgäves försökt nå för en kommentar, yrkade istället på livstids fängelse när hovrättsförhandlingen avslutades tidigare i eftermiddag.

Dom meddelas om två veckor.

Läs mer: åklagaren yrkar på livstids fängelse

Läs mer: Nya vittnen är kallade

Läs mer: Idag inleds rättegången i misstänkta knivmordet

Läs mer: Teknisk bevisning kan fälla kalixbon

Läs mer: 39-åringen inte psykiskt sjuk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om