Minnessten över Fo 67 avtäcktes

Ett hundratal åskådare var på plats i

KALIX2007-05-31 06:00
Hela invigningen leddes av den i Kalix smått legendariska politikern och officeren, Pelle Molin. En gång chef för Fo 67, och som en av grundarna till kamratföreningen Fo 67 Gille initiativtagare till monumentet.
- Vi väckte tanken, vi kom med en idé - och sedan var det bara det där med pengarna, förklarade han i sitt tal.

Lätt att finansiera
Pengarna visade sig vara lättare än väntat att få ihop. Försvaret insåg sitt ansvar och sköt till en tredjedel, medan kommunen och näringslivet i Kalix vid ett möte i augusti förra året kom överens om att bekosta en tredjedel var.
Kung Carl-Gustav och drottning Silvia skickade i ett telegram lyckönskningar. Men när inte prins Carl-Philip kunde avtäcka minnesstenen, föll den äran i stället före detta Fo-befälet och Korpikåbon Jan Wickbom.

"Välkänd och dyr"
Naturligtvis deltog också formgivaren bakom minnesmärket när det skulle invigas.
- Tex Berg, du är en välkänd och dyr Norrbottenskonstnär. Inget var naturligare för oss än att be dig utföra detta monument, utbrast Pelle Mohlin och lockade åhörarna till skratt.
Monumentet är 2,4 meter högt och hugget i svart granit. Stenen kommer från stenbrottet i Sangis, och har slipats i stensliperiet i Lannavaara. Fo 67:s vapen, en svärdförsedd björn, omges på monumentet av två djupa skåror utgående från en vattenfylld skål på dess topp. Skårorna som åter möts i en urgröpning i nedre delen av minnesstenen, representerar Kalix och Torne älvar. På baksidan av stenen finns dessutom namn på platser som betytt något för verksamheten.

Nöjt kommunalråd
Kalix kommunalråd Robert Forsberg, s, uttryckte en glädje över att Fo-staben nu äntligen fått ett välförtjänt minnesmärke.
- Det är ett bra avtryck från den tid då Fo 67 betydde mycket för Kalix, men det är också ett tecken på att nu vi befinner oss i en fredligare tid då ett gränsförsvar inte längre behövs på samma sätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om