En silverräv som sköts och stals på en rävfarm i Nyborg blev startskottet för den så kallade Kalixhärvan, eller jakthärvan, i Kalix.
Utredningen av härvan är omfattande och i ett tidigt skede misstänktes 25 personer för inblandning på något sätt. Under utredningen misstänktes också en polis för att ha hotat en person, något som senare avskrevs. I slutänden dömdes 13 personer för vapenbrott, ingen för jaktbrott.
Mikael Rova började arbeta som polis 2007 och han har under sin tid på jobbet aldrig hört någon ta upp härvan.
Han var två år då, 1983.
– Jag kan inte komma ihåg att jag någon gång hört det talas om Kalixhärvan. Det är möjligt att någon nämnt den, men inte när jag varit med i alla fall. Det är så pass långt tillbaka i tiden.
Mikael Rova kan berätta hur polisen arbetar i dag. När det kommer till exempelvis möjliga jävssituationer menar han att det finns tydliga regler.
– Säg att vi får en utredning där utredaren initialt får ärendet och det berör en bekant, en kompis, en släkting eller vad det nu kan vara. Då tar man bort den utredningen från personen och stoppar den på en annan polis inom lokalpolisområdet.
Skulle det vara så att det är en person som känner väldigt många inom lokalpolisområdet kan polisen flytta ärendet till ett annat område.
– Det finns jättemånga exempel på det, inte bara i jaktbrott, utan i andra brott där man kanske har släkt eller vänner på många nivåer inom lokalpolisområdet.
Om misstanke om brott mot en polisanställd kommer in i dag, granskas det av avdelningen för särskilda utredningar.
– När ärendet går dit har ingen av oss någon koll, de blir åtkomstskyddade. Ingen i vår organisation får veta någonting.
En polis som jobbade i polishuset i Kalix under tiden som härvan utreddes har beskrivit perioden som jobbig, och att de som inte jobbade med utredningen från början inte hade någon aning om vad som hände.
– Så blir det naturligt med förundersökningssekretess. Sekretessen rör inte enbart allmänhet eller media, det rör "in house" också, beroende på vilket ärende det är så gäller ju förundersökningssekretessen lika mycket mellan kollegor. Det är klart att det blir vissa spekulationer när det blir så, men jag tror inte att det finns något alternativ heller.
I en utredning menar han att det handlar om att se alla sidor.
– Du ska undvika att bilda egna uppfattningar och hypoteser om vad som kan ha hänt, utan se de objektiva bevisen och samla på dig förhör för att få en bild vad som har hänt. Ha inte förutfattade meningar för då är vi ute på hal is, säger han och menar att det handlar om objektivitet.
– Vi ska utröna omständigheterna, vad som verkligen hänt, både det som är till fördel och nackdel för den som är misstänkt.
Att en situation som Kalixhärvan skulle kunna uppstå i dag har han svårt att se.
– Dels tycker jag vi har så otroligt välutbildade poliser i dag, med bra rättspatos, och dels så har vi sätt att hantera konstigheter. Jag har svårt att tänka mig att det skulle hända i dag, jag skulle bli ytterst förvånad.
Kalixhärvan är inget som heller lever kvar i polishuset i dag, menar Mikael Rova.
– Jag skulle kunna tänka mig att den skulle levt kvar om vi hade haft personal som var anställd under den tiden som fortfarande jobbar, men nu är det ju en helt annan generation.