Facket och ledningen vid Billerud Korsnäs i Karlsborg har kommit överens om ett åtgärdspaket för att stärka lönsamheten. Ett förslag som nu är ute på omröstning bland Pappers medlemmar i Karlsborg.
Femskift
Totalt är det 408 personer som jobbar vid pappersbruket i Karlsborg. Av dessa är det 291 som tillhör Pappers.
- Det handlar om att företaget vill omförhandla ett gammalt avtal från 1984 då vi bland annat röstade igenom införandet av sexskift. Det berör cirka 160 av mina medlemmar, de andra berörs inte, säger Kurt Lindvall, Pappers ordförande i Karlsborg.
Genom att införa femskift i stället för sexskift så sänks OB-ersättning från dagens 6.900 kronor i månaden till lite drygt 6.000.
Dessutom vill man ta bort en ersättning på 1.500 kronor i månaden för så kallad utfyllnadstid samt ytterligare 500 kronor i månaden som försvinner för att man ändar organisationen.
Totalt kan det handla om cirka 3.000 mindre i månaden före skatt, för dem som förlorar mest. Något som givetvis fått många att reagera.
- Givetvis är det inte någon lätt situation för någon part och något som helst alla vill slippa, säger Kurt Lindvall.
Avgångsvederlag
I besparingsförslaget ingår även att 16 av Pappers medlemmar ska erbjudas någon form av avgångsvederlag.
På måndag ska omröstningen bland medlemmarna vara klar. Frågan är vad som händer om det blir ett nej
- Då kommer det väl något annat. Det får du fråga företagsledningen om, svarar Kurt Lindvall.
Annica Bresky är vd vid Billerud Korsnäs i Karlsborg. Hon säger att hon hoppas att Pappers medlemmar säger ja till förslaget som facket och företagsledningen tagit fram.
- Vi måste anpassa oss till den omvärld vi lever i. Det handlar om att vi ser över vedkostnaderna, kontrakt, logistikoptimering, förbättra vår effektivitet och även se över gamla avtal. Det förslag vi lagt fram ligger ändå en bit över det centrala avtalet, påpekar hon.
Uppsägningar
Vad händer då om Pappers medlemmar säger nej? Bland de uppgifter som cirkulerar nämns bland annat uppsägningar och att erbjudandet om avgångsvederlag också dras tillbaka.
- Blir det ett nej får vi återkomma med ett annat förslag. Vi gör det här för verksamheten och medarbetarna. Det är viktigt att vi får behålla de yngre medarbetarna, säger Annica Bresky.