”Sköter du hela den här fastigheten själv?” ”Har du en traktor?” ”Ska du ha en så stor bil?”
Katarina Burman nämner några situationer där hon varit med om förminskande, på grund av att hon är kvinna.
– ”Metoo” med alla dess berättelser är början på en revolution och vi har nog bara sett toppen av ett isberg. Det är så himla befriande, bra och skönt att frågan lyfts upp i ljuset, säger Katarina Burman som har egna erfarenheter av – förutom förminskandet – sexistiska kommentarer, inviter och tafsanden.
– Det är bedrövligt att det är så här ännu år 2017.
Katarina Burman har erfarenheter från ett yrkesliv som spänner från hotellbranschen och jobb som flygvärdinna till lärare på en skola med manlig majoritet och – nu senast – som enda kvinnan i högsta kommunledningen.
– I hotellbranschen och i jobbet som flygvärdinna är du väldigt utsatt. Jag har inga erfarenheter av sexistiska kommentarer i politikerrollen, tvärtom upplever jag att alla tar detta på allvar. Jag haft störst stöd av män i min närhet, säger Katarina Burman som fortsätter:
– Som kvinna måste du vara tio gånger bättre än männen för att komma fram. Det finns en manlig överordning i hela samhället och den blir tydligare ju högre i chefsposition eller längre in i styrelserummen du kommer.
Katarina Burman säger att hon är rädd för att "Metoo" stannar vid fokus på sexismen, tafsanden och övergreppen – som i sig är väldigt allvarliga:
– Det är aldrig okej och vi ska absolut prata om att det fortfarande händer, hela tiden och över allt. För att nå en verklig förändring måste vi komma till rätta med strukturerna, normerna och värderingarna som omhuldar män och kvinnor mer i Norrbotten än i övriga landet och kanske ännu mer i Östra Norrbotten.
– Vi kan stifta lagar och diskutera planer och checklistor för jämställdhet men vi har redan en bra lagstiftning. Förändringarna måste ske inom oss själva. Normerna och värderingarna hämmar både män och kvinnor. Ibland känns det som att utvecklingen inte går framåt.
Katarina Burman säger att det fortfarande år 2017 finns kvinnor som väntar på "drömprinsen" att flytta in hos, försörjas av och pyssla om:
– Jag ser det i olika sammanhang. "Hemmafru" som status på sociala media. Det är inte okej. I "machokulturen" finns de traditionella värderingarna kring vad som är en man, särskilt här i norr. Han ska inte visa känslor, han ska tjäna mycket pengar och äga många saker, det är manligt. Kvinnan ska vara huslig och bra på inredning, det är kvinnligt. Vi måste prata om vikten av att alla kvinnor skapar sitt eget liv. Du ska tjäna pengar så att du klarar dig på egna ben. Det är jämställdhet, frihet och makt.
Lönekartläggningen vid Kalix kommun har visat på en skillnad på 4 000 kronor i månaden mellan manliga och kvinnliga mellanchefer med jämförliga ansvar och jämförbart antal medarbetare de ansvarar för.
– Det måste vi komma till rätta med, det är absolut nödvändigt för att uppfattas som en attraktiv kommun och arbetsgivare och för att få en inflyttning, säger Katarina Burman som också nämner checklistan för jämställdhet som ska tas fram och användas som grund i varje beslut - leder beslutet till ökad jämställdhet, om inte är det "runda arkivet" (papperskorgen) som gäller.
En lång uppförsbacke, med tanke på var vi är i dag?– Att jobba för ett mer jämställt samhälle är uppförsbacke men jag är van vid uppförsbacke, där har jag befunnit mig sedan jag föddes som flicka, säger Katarina Burman.