Kalix vindkraft AB vill bli en av de större aktörerna i Norrbotten på den snabbt växande vindkraftsmarknaden. Bolaget som bildades år 2005 äger sedan tidigare tre vindkraftverk i Axelsvik utanför Kalix.
Nu köper man alltså fem till, genom övertagandet av företaget Bottenviken AB.
- Vi fick ett erbjudande för ett halvår sedan och nu blev det affär. Seskarö ligger långt ut i skärgården och det ger ett bra vindläge för våra nyförvärvade vindkraftverk, en viktig grund för vår bedömning av affären, säger Rolf Sandlund, styrelseordförande i Kalix vindkraft AB.
Lokalt ägande
Genom köpet fördubblar Kalix vindkraft sin produktion av grön el.
Bottenviken AB har sitt säte i Värmland och genom köpet av Seskarö vindkraftpark så blir ägandet av företaget än mer lokalt.
- Vi har 19 engagerade ägare som visar stort intresse för verksamheten, vilket gör jobbet som VD extra roligt, säger Sven-Olov Spegel, vd Kalix vindkraft AB.
I dag kan en kund köpa grön el specifikt, exempelvis från vindkraft, något som blir allt mer populärart, enligt Stina Blombäck, pressansvarig vid Kalix vindkraft AB.
- Det finns en stor efterfrågan, målet för 2020 är att hela landet ska producera tio terawattimmar per år. År 2000 var siffran 0,4 och 2010 3,5 terawattimmar per år, säger hon.
Under onsdagsdygnet producerade de fem vindkraftverken på Seskarö 75.000 kilowattimmar, vilket motsvarar årsförbrukningen av el för tre villor.
Hinder för utvecklingen
Sven-Olov Spegel ser två hinder för att vindkraften ska kunna utvecklas. Det ena är att vindkraftbolagen får betala dyra pengar för både dragning och användning av elledningarna till verken som ofta står avsides.
Det andra är att markägare sett möjlighet att tjäna pengar på arrenden, vilket minskar vinstmarginalen.
- Vi ville köpa mark av Vattenfall vid Axelsvik, men de sålde inte utan ville arrendera ut marken, och det blev dyrare. Det är trist att ett statligt företag driver upp priserna när det trots allt handlar om vindkraft, som staten ju gärna ser växa, säger Sven-Olov Spegel.