Med ögon och öron mot havet

Från Haparanda riksgräns i öster till Kalix västra kommungräns, det området täcker kusthemvärnet in.
Under kalla kriget vaktade 60.000 man gränstrakterna. Nu är hemvärnet den sista försvarslänken.

KALIX2007-03-26 06:00
Färden utgår från Karlsborg. Det är många mil som ska tillryggaläggas på skoter när kusthemvärnet ska undersöka hur god radiokontakten är mellan öarna i östra Norrbottens skärgård, i den sista vinterövningen för i år.
- För en väldigt liten penning har samhället igen väldigt mycket i kunskap, säger kvartersmästaren, Gunnar Johansson, om poängen med att ha kvar hemvärnet, som ofta understödjer vid räddningsarbeten och sökandet av saknade personer.

Oro för sammanslagning
De 36 hemvärnssoldater, som deltog i lördagens övning, färdades på egna eller hyrda skotrar. Göte Bergström fick utstå en del pikar eftersom hans skoter hade några år på nacken och inte riktigt hängde med i tempot. Att det var han som drog all radioutrustning innebar ofta en väntan vid de sex posterna som radiolänken upprättades på.
För två sedan lades gränsjägargruppen ner i Kalix och ombildades till en gränsjägarbataljon, där kusthemvärnet ingår, som styrs av i Lapplands gränsjägargrupp med lokalisering i Kiruna.
- Det har i alla fall inte blivit bättre, svarar kompanichefen, Lars Isaksson, diplomatiskt på frågan om hur detta arbete går.
En viss oro finns även, i hemvärnet, för de sammanslagningar av områden som aviseras från försvaret för år 2009.
- Om täckningsområdet blir för stort så mister man förankringen och känslan av att man känner alla. Det är just det som gör att man söker sig till hemvärnet.

Ögon mot havet
Bengt Esperi är insatschef på I 19 i Boden, vars främsta uppgift är att utbilda hemvärn och stödja frivilligverksamheten i Norrbotten och Lappland.
Terrorhotet är den överhängande faran vid kusten som man ser från försvarsmaktens sida. Tänkbara mål kan vara hamnar, stora industrier och vindkraftverk, berättar han.
- Jag tycker personligen att hemvärnet fyller en jättestor funktion, även i fredstid. Hemvärnets uppgift är att vara öron och ögon ut mot havet.

Tänker kollektivt
Var är Göte? frågar sig ställföreträdande plutonchef Mats Lindelöf. Han har till uppgift att föra in data för hörbarhet från staben som posterat sig vid vindkraftverket på Seskarö.
- Vad säger ni grabbar, ska vi alla lägga en femhundring för att sponsra Göte med en ny skoter? säger han och vänder sig om och spanar efter den svarta skidoon som puttrar fram över isen.
Pikarna om hans långsamgåendefordon tog Göte Bergström med ro.
- Det är roligt att de saknar en. Det är trots allt det som är själva ryggraden i hemvärnet, vi tänker som ett kollektiv, säger han.
Helgens övning gav ett mycket lyckat resultat och kustbor kan sova tryggt i vetskapen om att det finns beredskap inom hemvärnet om telefonförbindelserna en dag skulle slås ut, konstaterar kompanichefen när hemvärnsgrabbarna väl återvände till basen.
- Det har gått över förväntan. Vi har fått ett bra resultat från båda antentyperna och samtliga objekt har haft mycket god hörbarhet, säger Lars Isaksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om