Tre SFI-grupper, SFI-lärare och sju pensionärer har varit med i projektet där bildskapandet har varit navet för integration.
– Det har varit helt fantastiskt att jobba med den här gruppen. Det har varit mycket skratt, entusiam och nyfikenhet och möten i likhet och olikhet, säger Hannele Scherling, bildlärare vid Kulturskolan tillika ledare för projektet.
Många har samlats för den sista träffen, vernissagen.
Ulla-Britt Larsson är en av pensionärerna som varit med i projektet.
– Det har varit jättekul, att skapa tillsammans gör det lätt att prata samtidigt. Jag har tidigare tänkt att jag vill jobba för integration, men jag har inte vetat hur jag ska göra, det här var en bra möjlighet. Nu behövde jag inte resa för att träffa människor från andra kulturer, säger Ulla-Britt Larsson.
Utställningen är i olika delar och en av dem bygger på att med en tändsticksask och en liten degklump som utgångspunkt illustrera ett barndomsminne.
– Jag var sju år och jag var på utflykt med familjen. Jag simmade men jag var inte så duktig på det och hamnade i svårigheter. Jag minns att många människor kom springande för att hjälpa mig, säger Goranan Sukserm som kommer från Thailand.
Goranan Sukserm och maken har flyttat från Stockholm till Kalix.
– Jag sade till honom att jag vill flytta norrut, jag vill ha vinter med snö och kyla, säger Goranan Sukserm som tycker om att åka snöskoter.
– Projektet har varit bra, vi har lärt oss mycket, säger Goranan Sukserm med medhåll av Yelen Alterado som kommer från Filippinerna.