Matutbyte med Italien

I veckan åker 120 kilo livsmedel från Kalix och Norrbotten ner till Bologna i Italien. Under temat Taste of Sweden erbjuds italienarna en galamiddag med bland annat Kalixlöjrom, renfilé och hjortron. Besöket är en del i ett vänortsprojekt med tanke att knyta kontakter mellan företag i Sverige och Italien.

KALIX2006-10-27 06:00
Från torsdag till söndag befinner sig 14 personer från länet på marknadsföringsuppdrag i Reggio Emilia. Sedan tre år tillbaka pågår ett vänortsprojekt mellan Italien och fyra regioner i landet. Tack vare att deltagarna från Norrbotten gjorde en gemensam framställning redan under 2003 har länet blivit utvalda att laga en trerätters middag med typiskt svenska råvaror. Att dessa ingredienser kommer från länet och Kalix i synnerhet är ingen slump anser hotellägaren och Heart of Laplands representant i Italien, Linda Frohm.
- Jag har sett i mitt arbete att råvaror från Norrbotten och Kalix betyder kvalité i Matsverige, säger Linda Frohm. Kocken som ska tillaga trerättersmiddagen är Rickard Halleröd från Trollhättan. Enligt Linda Frohm blev han mycket lugn när han fick veta att de flesta råvarorna kommer från Kalix, att det innebär att det är bra kvalité. Förutom Linda Frohm representerar även utvecklingschef Jeanette Nilsson, Kalix.
- Det här samarbetet med italienska företag ger våra duktiga företag en chans att visa sin kompetens, och Kalixföretagen har ett mycket bra rykte ute i Europa, det är bara i Sverige som det finns fördomar mot Norrbotten, säger Jeanette Nilsson.
Linda Frohm förklarar att hon med uppriktighet har väldigt mycket att vara stolt över när det gäller framgångsrika Kalixföretag och att det känns roligt att få representera länet.
- Jag tror att våra framgångar beror på att våra företag har varit tvungna att vara bäst för att överleva, och i dag spelar avstånden ingen roll, säger Linda Frohm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om