Mats Andersson bodde i Risön och senare i Grytnäs och gick i Innanbäckens skola.
– Jag var en "Ferdinand-unge", jag tyckte om att ligga i gräset och titta på vitklöver, jag ville inte spela fotboll. Jag tyckte om att spela brädspel och rollspel, vi hade mycket teater i Innanbäckens skola då, och det formade mig, säger Mats Andersson.
Mats Andersson flyttade till Stockholm när han skulle börja gymnasiet och arbetade senare på Microsoft support.
– När det så var dags för lumpen hamnade jag i Boden, säger Mats Andersson som där fick rollen som datordriftsassistent kallad "computer specialist arctic warrior".
Lång och avancerad titel men den skulle komma att få betydelse – men det visste Mats Andersson inte då.
Efter lumpen återvände han till Stockholm och fann att många kompisar flyttat för att utbilda sig.
– Jag såg i tidningen en annons om en nystartad spelutvecklarutbildning på Gotland. Jag sökte, kom in och sade upp mig från IT-supporten och åkte till Gotland. Jag tänkte att jag får ägna tre, fyra år åt någonting som verkligen intresserar mig. Spela spel, snacka spel och klura på spel som kulturfenomen.
Egenskaper som lugn, trygg och "hyfsat teknisk" som han själv beskriver det, gjorde att han blev duktig.
– Det första jobbet fick jag delvis för att de var nyfikna på vad min titel från lumpen innebar, säger Mats Andersson.
Ett jobb ledde till ett annat och Mats Andersson har både föreläst och startat utbildningar i spelutveckling.
Mats Andersson pratar om spel som en kultur:
– Jag tror att det är en generationsfråga, föräldrar som spelat själva, ser kulturen. Vi måste hjälpa människor att se att det finns en enorm bredd i spelen. Det finns skräpkultur i spel precis som i allt annat. Med rätt riktning så utgör spelen en viktig del i många barns, och vuxnas med för den delen, liv och det är ingenting fel med det.
Mats Andersson arbetar som game designer, vilket är att jämföra med regissör i filmens värld, vid Fatshark i Stockholm.
Det senaste spelet han arbetat med är Warhammer Vermintide 2, som utsågs till 2018 års bästa spel av PC-tidningen PC Gamer och spelet har sålt i över 2,5 miljoner exemplar.
– Vi har precis kommit ur småbarnsåren, barnen är sex och nio år, så jag funderar. Det tar två till fem år att göra ett spel, varje litet gruskorn ska programmeras av någon, men troligtvis ska jag göra några spel till, säger Mats Andersson.