När vi svänger av den lilla grusvägen som leder upp mot stugan i Marieberg, två mil söder om Kalix, möts vi av en leende och vinkande Lotta som är i full gång med att tända upp en eld.
Lotta Öström är bosatt i Kalix och arbetar till vardags som administratör på Kalix kommun. Sedan hon var liten har hon alltid varit med i köket och experimenterat. Hennes föräldrar odlade mycket själva och Lotta älskade att strosa runt i växthuset och plocka på sig det hon kände för i stunden.
Tillsammans med sina föräldrar lagade hon mycket mat och lärde sig en del om råvarorna. När Lotta blev äldre jagade hon även tillsammans med sin far, något som gjort att just älg- och renkött är favoriter.
– Vilt ligger extra varmt om hjärtat, berättar Lotta.
Under 2018 deltog hon i programmet Sveriges Mästerkock på TV4 och kom på en fjärde plats. Sedan dess har karriären tagit full fart och Lotta lagar inte endast mat till familj och vänner längre. Bland annat har hon bjudit kronprinsessan Victoria på renbuljong och älgskav i polarbröd när hon var på stadsvandring i Norrbotten.
– När dansbandet Rolandz var i Kalix och spelade lagade vi mat nere vid Neupolaforsen. De fick en biff Rydberg gjord på älgkött från Norrbotten.
Lotta berättar att hon under medverkan i tv-programmet utvecklades och lärde sig flera saker.
– Det är ingen idé att försöka göra sig till.
Efter programmet är det många som känner igen Lotta på stan och hon har många följare på sina sociala medier. Hon kom fyra i Sveriges Mästerkock men menar att all uppmärksamhet gjort att hon känner sig som en vinnare.
– Jag brukar säga att det känns som att jag vann. Det är så många som följer mig och min matresa. Jag får mycket kärlek från mina följare, säger hon.
Sedan 2018 har Lotta, på sidan om sitt jobb, arbetat med att komponera och laga olika maträtter till bröllop och andra tillställningar, med fokus på närproducerat.
– Det har varit både stora och små matuppdrag. Jag har lagat och serverat mat över öppen eld ute och mer "fine dining".
Lotta har ingen speciell favoritmat.
– Det kan vara falukorv och stuvade makaroner ena dagen och nästa surdegspizza med Kalixlöjrom. Båda kan vara lika gott.
Lokalaråvaror och närproducerat väljer Lotta allra helst men vissa råvaror kan vara svåra att hitta i Norrbotten.
– Vi har väldigt mycket här men finns det inte lokalt så försöker jag alltid att köpa svenskt.
Nu i augusti när både svamp och bär mognat och älgjakten snart sätter igång finns det gott om lokala råvaror.
– Det är nu man ska passa på att vara ute i naturen och använda sig av råvarorna som finns där. Jag känner mig rik när jag på hösten kan ta fram egenplockad svamp ur frysen.
När vi träffar Lotta lagar hon tre rätter med norrbottniskt tema där vilt står i fokus.
– Kantareller finns det gott om i år och en vanlig kantarelltoast är alltid gott och enkelt. Krydda med salt och peppar.
Lotta tipsar om att använda riktigt smör och inte margarin. Det tycker hon framhäver smakerna bäst.
– Snåla inte med smöret och använd färska örter, det är helt fantastiskt.
När hon tillagar kött föredrar Lotta att endast salta och peppra för att betona köttets egna smak. Tillbehören kan istället bli desto mer smakrika och varierande.
– Viltkött är så gott i sig så det behövs inte mycket kryddor. Ha istället olika tillbehör med mer smak. Till exempel stekta päron eller persikor. Frukt ger en fräschör och sötma som kompletterar köttet väldigt bra, säger hon.
Till ren och älg tycker Lotta att kantarell- eller portvinsås passar bra. Hon brukar tillsätta olika bär i såserna som blåbär eller svartavinbär för att lyfta det "vilda".
– Jag gillar att använda gjutjärnspannor när jag lagar mat över elden. Det ger en jämn värme och bra stekyta.
Att laga mat över elden behöver inte vara komplicerat och mycket går att förbereda hemma innan man går ut. Exempelvis kan en plättsmet göras hemma för att sen stekas utomhus.
– Plättar går hem hos nästan alla och tillbehören går att variera. Jag gillar att ha grädde och hjortron- eller åkerbärssylt till. Sen kan man toppa med olika färska kryddor för att tillföra ytterligare spännande smaker.
Lotta trycker på att inte göra det för komplicerat.
– Förbered maten hemma och ta med dig ett kokkärl ut och använd dig av naturens egna skafferi.