Märkesåret inlett med kransnedläggning

Drygt 150 personer samlades när Kalix som första ort i landet uppmärksammade Märkesåret 1809. En historisk dag för både Sverige, Finland och Kalix, konstaterade landshövding Per-Ola Eriksson i sitt tal.

HEDRADES. Krigets offer hedrades vid Ryssgraven i Kalix med krans från Sverige, Finland och Ryssland gemensamt samt från I 19 och Lapplandsjägargruppen.

HEDRADES. Krigets offer hedrades vid Ryssgraven i Kalix med krans från Sverige, Finland och Ryssland gemensamt samt från I 19 och Lapplandsjägargruppen.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix2009-03-26 06:00
Gränsen i Torne och Muonio älv var det som genomsyrade talen vid onsdagens inledning av Märkesåret. Och framförallt hur den bidragit till utveckling och samverkan trots det trauma som delningen innebar för 200 år sedan, inte minst för de boende i Tornedalen som plötsligt skildes från sina rötter och sitt språk. -  När gränser ändras skapas ny dynamik. Med facit i hand vet vi att gränsen mot Finland i dag är en av de starkaste symbolerna för fred och samexistens som överhuvudtaget går att hitta i världen, säger Per-Ola Eriksson. Efter avslutade tal tågade alla gemensamt till Ryssgraven där bland annat landshövdingarna Timo E Korva från Lapplands län samt Per-Ola Eriksson lade ner en gemensam krans från Ryssland, Sverige och Finland till minnet av händelserna i Kalix den 25 mars 1809 då kapitulationen skrevs under i Månsbyn. Även I 19 och Lapplands jägargrupp hedrade minnet med en krans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om