Så drabbas Kalix kommun av chockhöjningen

Kalix kommun är i förhandling om fjärrvärmepriset, som riskerar att bli en smäll i mångmiljonklassen.

Kalix kommun, exklusive bolagen, förbrukar 12 miljoner kilowattimmar årligen och prishöjningen kan medföra att kostnaden ökar med fyra miljoner kronor årligen.

Kalix kommun, exklusive bolagen, förbrukar 12 miljoner kilowattimmar årligen och prishöjningen kan medföra att kostnaden ökar med fyra miljoner kronor årligen.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2023-10-28 07:00

Solör Bioenergi Fjärrvärme AB har aviserat att de vill höja fjärrvärmepriset med 35 procent.

Kalix kommun, som koncern, är företagets största enskilda kund i Kalix.

Det är fjärrvärme i de flesta kommunala fastigheter i centralorten.

Michael Andersson, fastighetsförvaltare Kalix kommun, säger att en höjning med 35 procent skulle innebära en merkostnad för fjärrvärmen för Kalix kommun, exklusive bolagen, med cirka fyra miljoner kronor årligen.

Kalix kommun, exklusive bolagen, förbrukar 12 miljoner kilowattimmar årligen och priset nu är runt 80 öre per kilowattimme plus moms.

Stiftelsen Kalixbostäder, Kalix Industrihotell (KIAB) och Kalix Nya Centrum (KNC) förbrukar tillsammans cirka 16 miljoner kilowattimmar per år.

Med bolagen inräknade handlar det alltså om en smäll i mångmiljonklassen.

Michael Andersson säger att det inte är aktuellt att ställa om från fjärrvärme till annat, dels på grund av att det handlar om stora anläggningar och det skulle därmed handla om stora investeringar och dels för att de kunder som blir kvar med fjärrvärmen skulle drabbas av än högre kostnader.

– Fjärrvärme är samhällsekonomiskt bra med eldning i en enhet och bra rening samt i det här fallet säkert till 99 procent förnyelsebar energi, men i dagsläget finns det billigare alternativ. Vår förhoppning är förstås att priset ska gå ner igen, säger Michael Andersson.

Maria Henriksson, kommundirektör Kalix kommun, säger att de är i förhandling med företaget.

Hon uppger att fjärrvärmen i Kalix är näst dyrast i länet redan nu och efter prishöjningen är den dyrast i länet.

Hur går förhandlingen?

– Jag upplever att vi har fått bra gehör för våra synpunkter, men eftersom förhandlingen pågår kan jag inte säga mer i dagsläget, säger Maria Henriksson som poängterar att förhandlingarna gäller kommunen, kommunen kan inte förhandla för enskilda medborgare.

– Vi siktar på ett ettårigt avtal. Vi vet att situationen är svår för företaget, kriget i Ukraina och råvarupriserna påverkar väldigt mycket, men priset måste snabbt ned igen för fjärrvärme måste fortsatt vara ett attraktivt alternativ, säger hon.

Hur prishöjningen slår mot Kalixborna är oklart, men de kommunala avgiftshöjningarna från årsskiftet är klara.

– Vi behöver också höja våra taxor från årsskifte, men vi höjer dem med från ett par till fem procent, säger Maria Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!