Mångmiljonsatsningen ska upp ur malpåsen

Nu ska den nästan bortglömda mångmiljonsatsningen i östra Norrbotten upp ur malpåsen. Länsstyrelsen vill att forntidsbyn Fattenborg ska klassas som riksintresse.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

KALIX2019-08-30 06:00

Förhoppningarna var stora inför invigningen 2004. Planen var att med hjälp av EU-medel skapa ett besöksvänligt utflyktsmål.

Stora belopp investerades i fornlämningsområdet norr om Töre. Bland finansiärerna fanns också Kalix kommun, Naturvårdsverket och Arbetsförmedlingen.

Redan efter fyra år lades projektet ned. Den förväntade tillströmningen infriades aldrig. Kommunen ansågs sig inte ha råd att betala guidernas löner.

Nu kan forntidsbyn hamna i ropet igen. Det är antikvarien Jeanette Aros förtjänst. Hon genomför en inventering av länets kulturmiljöer för att kunna peka ut skyddsvärda områden.

Hennes första förslag fick i vintras gehör av Riksantikvarieämbetet. Numera räknas lokverkstaden i Notviken bland de 1 700 områdena som förklarats vara av riksintresse. I Norrbotten handlar det om ett 70-tal platser.

I höst lämnas nästa förslag in.

– Jag vill att Fattenborg ska bevaras. Det handlar om en plats som är en del av Sveriges historia, säger Jeanette Aro.

Vi befinner oss i ett skogsområde cirka 1,5 mil nordväst om Töre. Platsen har fått sitt namn efter en nybyggare med anor ända tillbaka till 1600-talet.

Den svarta informationsbyggnaden är intakt, men står i dag tom och övergiven. Bakom sträcker sig en bred, grå träspång ut i den ljusa tallskogen intill Töreälven. Det lär finnas totalt 150 fornlämningar utspridda på ett område på 3,5 kvadratkilometer.

Det handlar om ett böljande skogslandskap som gör det lätt att föreställa sig hur den såg när havsviken övergick till att bli fastland. Brända ben från vikaresälar, fisk och småvilt tyder på att området var rikt på föda.

– Här har hittats gravrösen och boplatsvallar som är unika för norra Europa. Det finns spår av människor från cirka 2 000 år före Kristi födelse, berättar arkeologen Gunilla Edbom.

De avlånga hyddbottnarna kan vara upp till 21 meter, vilket tyder på att bostäderna delades av flera personer.

Det har snart gått 200 år sedan upptäckten. Den brukar tillskrivas sörlänningen och prästen Nils Johan Ekdahl som 1827-30 genomförde statsfinansierade ”upptäcktsresor” i Norrland.

I själva verket var det en person från lokalbefolkningen som pekade ut gravplatserna avslöjar den numera pensionerade länsantikvarien Lena Lagerstam. Hon har i många år engagerat sig i Fattenborg och har bland annat hittat en välbevarad pilspets av kvarts.

– I början lär Ekdahl ha tvivlat på att det skulle röra sig om gravplatser, men senare undersökningar visade att ”gubben” hade rätt, berättar Lena Lagerstam.

Totalt har 27 gravrösen hittats, men inga skelettdelar. Kvar finns bara en fördjupning i marken som visar konturer efter kroppar. Det har också hittats spår efter gravplundrare.

– Det finns många frågor kvar att besvara. Exempelvis vet vi inte om det handlar om fasta bosättningar eller om det var en plats dit man återvända för att exempelvis jaga säl under senvintern, säger Gunilla Edbom.

2005 bildades ett kommunalt naturreservat i området som också skyddas av fornlämningslagen.

Nu vill Länsstyrelsen i Norrbotten försäkra sig om att Fattenborg inte utsätts för ytterligare exploatering.

– I dag ligger alla fynden bevarade i marken. De senaste åren teknikutveckling innebär att vi i framtiden kan lära oss mer om livet i Fattenborg. Därför är det viktigt att bevara området, säger Jeanette Aro.

I samma veva planerar hon att föreslå att det tidigare riksintresset för Björknäs-Gammelgården plockas bort med motiveringen att delar av det historiska värdet förstörts genom åren.

Här är länets skyddade kulturmiljöer

Begreppet riksintresse används för att skydda ett område, plats eller byggnad ur en nationell synvinkel. Det här skyddas i Norr­bottens län: Arjeplogs kommun: ­Laisälven, Kasker, Gallesgutj, Nasafjäll samt Rackträsk-Dellaure.

Arvidsjaur: Gallejaur och Tjadnes.

Boden: Avan-Unbyn, ­Engelska kanalen samt ­stadens militära miljö.

Gällivare: Suorva, Kaitum, Läffasaiva, Saivorova och Koskullskulle.

Haparanda: Tornedalen, Sandskär samt Seskarö.

Jokkmokk: Purkijaur, ­Vuollerim, Porjus kraftstation och samhälle, Kvikkjokks by, Laitaure, Alkavare-Kedkvare, Saltoluokta, Vaisaluokta och Övre Kouka.

Kalix: Björknäs-Gammelstad, Törefors, Nässkatan samt Malören.

Kiruna: Svappavaara, ­Vivungi, Kirunavaara, Jukkasjärvi, Rautajaure, Torneträsk, Råstojaure och Masugnsbyn.

Luleå: Rödkallen, Gammelstaden, Avafors, Melderstein, Selet, Karlsvik, Gäddvik, Svartöstaden, Hindersön, Småskär samt Notvikens lokstallar.

Pajala: Kengis, Tornefors, Palokorva, Erkheikki, Tärendö och Karnevaara.

Piteå: Lillpitedalen, Hortlax, Piteå, Öjebyn, Norrfjärden, Rosfors, Sjulsmark, Kyrkbyn. Rosvik, Jävre, Storebben och Svarthällan.

Älvsbyn: Kyrkstaden, Storforsen samt Manjärv.

Överkalix: Överkalix, Övre Lansjärv samt Rikti-Dokkas.

Övertorneå: Isovaara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!