Organisationen Hjärnkoll arbetar för psykisk hälsa - för att våga prata om psykisk ohälsa, för att öka kunskapen och få fördjupad förståelse - och bakom dem står organisationerna som ingår i Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH).
Hjärnkoll har utbildat 30 seniorambassadörer i Sverige, 12 av dem har vidareutbildats för att kunna leda gruppsamtalen för människor som är 70 år och äldre per telefon i coronatider.
Gunilla Stieng i Kalix och Bengt Westling i Luleå är de två norrbottningarna som ska hålla i dessa samtal.
– Många äldre är i en situation där människor i deras omgivning kanske har gått bort och nu kan de dessutom - på grund av corona - inte träffa barn och barnbarn heller, säger Gunilla Stieng som är 61 år och förtidspensionär men tills nyligen har jobbat fem timmar i veckan inom barnomsorg och skola.
– Barnen tycker inte att jag ska jobba som situationen är nu, så det gör jag inte. Jag har katter och en hund så jag känner mig inte ensam och så är jag är ute och går mycket, men många har inte djur och de har kanske fysiska krämpor som gör det svårt att ta sig ut, säger Gunilla Stieng.
Seniorambassadörerna kan hålla gruppsamtalen, som är gratis för deltagarna, över hela landet.
Däremot är det önskvärt att deltagarna, tre till fyra i varje grupp, bor på samma ort eller i samma stad.
– Anledningen till att det är bra om de bor i närheten av varandra är att vi hoppas att deltagarna ska knyta nya kontakter och vilja fortsätta att umgås, säger Gunilla Stieng som fortsätter:
– Vi hoppas att deltagarna ska se fram emot samtalen och det är de som tillsammans utformar dem, vad vi ska prata om. Det kan exempelvis handla om hur livet såg ut, hur det nu ser ut och vad de längtar efter. Det ska inte vara för styrt, men idén är att samtalen varje gång ska avslutas i en positiv anda.
Gruppsamtalen pågår en gång i veckan i fyra veckor med samtal på en till en och en halv timme åt gången.
Vad hoppas du med gruppsamtalen?
– Jag hoppas att de ska motverka att människor sitter och mår dåligt i sin ensamhet, det handlar egentligen om att motverka psykisk ohälsa. Jag hoppas att vi tillsammans ska skapa positiva känslor och en samhörighet som fortsätter även sedan gruppsamtalen har avslutats, säger Gunilla Stieng.
Hjärnkolls satsning ska spridas via kontaktytor som möter äldre människor, det går också att anmäla sig själv via Hjärnkolls hemsida.