Må bra på Kalixmässa

Kristendomen och schamanismen stod sida vid sida när Må bra-mässan i Kalix Folkets hus gick av stapeln under helgen. De två kan ses som representanter för samma värden - att hjälpa människan att öppna sitt inre.  - Naturreligionen och kristendomen har många gemensamma saker, säger Göran Waller, pastor i missionskyrkan.

ÖPPNAR SINNEN. Schamanen Anna Lindberg och pastor Göran Waller stod sida vid sida under helgens mässa.

ÖPPNAR SINNEN. Schamanen Anna Lindberg och pastor Göran Waller stod sida vid sida under helgens mässa.

Foto: Britt-Louise Spets

KALIX2007-10-15 01:45
De står sida vid sida för att delge besökarna på mässan sitt budskap. Den ena har sin trumma framför sig - den andra har ett radband och ett rökelsekar. Anna Lindberg är utbildad schaman och använder trumman för att ta med sig människor på resor i deras inre. Göran Waller är pastor i Missionskyrkan och använder rökelse och radband. En trumresa är inget han kan tänka sig, men han tillstår att det finns många likheter mellan de två religionerna. - Jag föreställer mig att man försätts i ett visst tillstånd med hjälp av trummans rytm för att öppna sitt inre. Det är en annan teknik än vår, vi använder radband och rökelse för att öppna oss mot Gud, säger han. Överens
Inom den schamanska traditionen samlas man och skapar ljusa energier tillsammans. Inom kristendomen samlas kyrkorna i Sverige den sista helgen i november för att ta upp ansvaret för moder jord. Det som är allvarligt oavsett religion är om självupptagenheten tar över, säger Göran Waller. - Slutar New Age eller den kristna tron i en självupptagenhet är det inte bra. I övrigt är han och Anna Lindberg tämligen överens om att de båda arbetar för världen och människorna som lever i den. Må bra-mässan lockade i övrigt ett stort antal utställare och besökarna fick möjlighet att ta del av såväl deras produkter som många olika föreläsningar. Dessvärre svek Kalixborna, det var tämligen tomt mellan montrarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om