Lyft för östra Norrbottens njursjuka

Nu har Norrbotten fått sin fjärde dialysmottagning. Invigningen skedde på onsdagen vid Kalix sjukhus. Den nya enheten innebär att dialyspatienterna i östra Norrbotten får betydligt närmare till sina behandlingar.  - Det här är ett lyft, säger Jan Lidström, ordförande i Norrbottens njursjukas förening.

GÅVOR. Jan Lidström, ordförande i Norrbottens njursjukas förening, överlämnade en gåva till de verksamhetsansvariga, Margareta Sjödin och Ann-Sofie Schäufele.

GÅVOR. Jan Lidström, ordförande i Norrbottens njursjukas förening, överlämnade en gåva till de verksamhetsansvariga, Margareta Sjödin och Ann-Sofie Schäufele.

Foto: Linda Wikström

KALIX2008-01-03 01:45
Nästa måndag anländer de fyra första dialyspatienterna till Kalix sjukhus. Därmed förkortas deras restid betydligt - tidigare har deras behandling utförts vid sjukhuset i Sunderbyn eller vid Piteås sjukhus. En lång resa som handlar om två timmars restid som minst, oftast blir den betydligt längre. Utöver den förkortade dagen får länet också fler dialysplatser vilket behövs, enligt Jan Lidström. - Det hade inte gått att fortsätta som tidigare. I vissa lägen har inte patienterna fått tillräckligt med dialys på grund av platsbristen - det här är ett lyft, säger han. Enorm vinst
Anders Nilsson är överläkare vid njursektionen på Sunderby sjukhus håller med. - Mottagningen ger en enorm vinst framförallt för patienterna men även för Sunderby sjukhus som nu får avlastning inte minst vid toppar, säger han. Anders Nilsson kommer också att arbeta 75 procent vid Kalix mottagningen - de övriga 25 procenten återfinns han i Sunderbyn. - Jag kommer att jobba i Sunderbyn en vecka per månad eftersom jag inte vill tappa kontakten med moderkliniken. Det är där alla patienter startas upp innan de slussas till dialysmottagningen och där handlägger vi också alla komplikationer, säger han. Stort behov
Mottagningen i Kalix har 15 platser - vilket var behovet när planeringen av enheten inleddes. I dag är behovet 22 platser. Och ökningen fortsätter i länet. Enligt Anders Nilsson handlar det om totalt tio procent per år. Verksamhetschefen vid Kalix mottagningen är Ann-Sofie Schäufele. Hon garanterar att alla patienterna kommer att få sin dialys även om antalet har ökat. Lösningen är tvåskift - tre dagar i veckan kommer mottagningen att hålla öppet även på kvällstid. Den totala investeringen är cirka 15 miljoner kronor - för landstinget innebär de förkortade resorna en besparing på 1,2 miljoner kronor per år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om