– Det är inte ofta jag blir arg, men nu blev jag faktiskt arg, säger hon.
Lise-Lotte Divelli, 54, jobbar inom äldrevården i Kalix. Eftersom hon är relativt nyinflyttad har hon ännu inte behövt besöka tandläkaren. Men nu har hon börjat få problem.
– Det har lossnat lagningar, men man bara går man omkring med det eftersom det är så dyrt att gå till tandläkaren.
Den senaste tiden har en tand börjat göra ont, så hon känner att hon måste ta tag i det. Hennes pojkvän som är från Kalix rekommenderade en privat tandläkare, men där fick hon nej.
– Ingen tar emot nya patienter.
Då ringde hon Folktandvården och fick beskedet att det inte heller hos dem fanns någon tid för henne.
– Det är bara kalla handen överallt.
Får du ingen akut tid heller?
– Jag frågade inte om akut tid, för det är ju inte akuta problem jag har. Jag är också rädd att det blir jättedyrt med en akuttid.
Hon bestämde sig för att kontrollera på finska sidan.
– Där var det service som hette duga. Där fick jag boka tid.
Lise-Lotte Divelli har inte bestämt sig ännu, eftersom hon inte vet vad det kommer att kosta i Finland, men det lutar åt att hon bokar en tandläkartid i Torneå.
Lena Vikberg, verksamhetschef i Folktandvården, berättar att de har en politiskt beslutad prioritetsordning som de jobbar efter.
– Akuta patienter tar vi alltid emot – först akuta barn, sedan akuta vuxna. Sedan är det ordinär barntandvård som är vår nästa prioriterade grupp.
Därefter kommer patienter som bor på boenden eller har omsorg i hemmet eller som har intyg på att de har en sjukdom som kräver regelbunden tandvård. Nästa kategori är äldre personer över 80 år. Längst bak i prioriteringen hamnar friska vuxna mellan 24 och 80 år. De kallas i regel inte alls på undersökningar idag.
Ett litet antal patienter har kvar de så kallade frisktandvårdsavtalen som gör att de blir kallade regelbundet, men man tecknar inga nya avtal.
– Men behöver hon komma akut till någon folktandvårdsklinik i länet är hon välkommen, hälsar Lena Vikberg till Lise-Lotte Divelli.
Vad innebär ”akut”?
– Det är om du till exempel har tandvärk, har slagit ut en tand eller har andra akuta besvär i munhålan.
Är det dyrare att gå på en akuttid?
– Nej, vi har ingen särskild jourtaxa.
Vad beror det på att ni inte kan ta emot icke akuta patienter?
– Vi har en resursbrist i hela länet och i östra Norrbotten har vi haft det under en längre tid. Vi jobbar hela tiden med att förbättra våra arbetssätt med delegering och teamtandvård, så att vi kan jobba som ett lag. Sedan har vi varit i ett läge då vi inte har kunnat ta hand om alla patienter på våra väntelistor och i ett tandvårdshjärta känns det givetvis jobbigt.
Men det finns ett ljus i tunneln.
– Tittar vi på Kalix så får vi mer resurser till våren. Två nyutexaminerade tandläkare börjar hos oss i februari och då hoppas vi kunna hjälpa patienter även längre ner i prioriteringslistan.
Hon ser också positivt på att det finns privata mottagningar att vända sig till.
Tror du att det kommer påverka tandhälsan långsiktigt när man inte kallas regelbundet till tandvården?
– Friska individer behöver inte gå på kontroll så ofta. Men självklart kan det bli skador på tänderna om man väntar en längre tid med undersökning och behandling för de som har en högre risk. Det är inte alltid lätt att upptäcka saker själv, man söker oftast då man har akuta problem.