Lottornas chef på besök i Kalix

- Det är vi själva som avgör om lottorna har en framtid.
Så sa Elisabeth Falkemo, rikslottachef, när hon på söndagen besökte Grubbnäsuddens militärbas i Kalix. Rikschefen träffade aktiva lottor och resonerade med dem om vad som kan göras för att förbättra situationen för organisationer inom hemvärnet, däribland lottorna.

KALIX2006-10-09 06:00
Rikslottachefen är den högst ansvarig för alla lottakårer i landet. Elisabeth Falkemo började sin karriär som lotta i marinen, en position som inte länge finns. Posten som rikslottachef tillträdde hon 2002, och det är första gången hon besöker bataljonen Kalix. På söndagen kom hon till Grubbnäsudden i Kalix och presenterade sig för sina lottor.
Elisabeth Falkemo säger att lottorna är av stor betydelse för försvarsmakten. I nuläget har försvaret bara fyra procent kvinnor, i jämförelse med hemvärnet som har 25 procent.
- Många kvinnliga officerare kommer från lottornas organisation. Dessutom vill vi ta på oss uppdraget att öka andelen kvinnor både inom försvaret och i de frivilliga organisationerna.
I nuläget finns det 15.000 lottor i Sverige, i Kalix är siffran cirka 70. Rekryteringsarbetet är betydelsefullt för lottornas framtid, och ungdomarna är speciellt viktiga. 2005 startades ett ungt forum på nätet. Tanken är att man ska kunna nå fler unga genom att sprida informationen på internet, berättar Elisabeth Falkemo.
- Det fina med vår organisation är att vi har alla generationer, påpekar hon.
Magnus Ståhl är överstelöjtnant och chef för Lapplandsjägarbataljonen. Han finns på plats i Grubbnäsudden tillsammans med Elisabeth Falkemo. Det är enligt honom mycket viktigt att de aktiva lottorna får träffa sin högsta chef.
- Genom att rikslottachefen kommer på besök visar hon medlemmarna att organisationen tycker att de är betydelsefulla, säger han.
FAKTA hemvärnet och lottakåren
Hemvärnet är en del av det civila försvaret och består av olika frivilliga organisationer. Lottornas organisation är en av organisationerna för kvinnor.
Gränsjägarbataljonen innefattar Kalix, Överkalix, Övertorneå och Pajala. Det finns cirka 950 hemvärnssoldater inom bataljonen, varav 70 stycken är lottor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om