"Sköt dig själv"-utbildningen handlar om att kunna lösa krissituationer själv när myndigheter och räddningstjänst inte räcker till.
– Som det har varit nu, med mycket snö så är det viktigt att var och en ska kunna sköta sig själv och även kunna hjälpa sin granne, säger Irene Bjerkemo, medlem i Lottakåren.
Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som finansierar dagens verksamheter och stödet till krisutbildningar har ökat de senaste åren menar kårmedlemmarna.
– Efter branden i Västmanland har vi fått mer pengar av myndigheten för samhällsskydd och beredskap att anordna utbildningar, säger Irene Bjerkemo.
Marie Falk, också kårmedlem, tror att stormen Gudrun och andra stora stormar som drabbat Sverige på senare år har varit en väckarklocka för många.
– Vi blev inte strömlösa så länge men det var många runtomkring oss som var utan ström i en vecka och fick laga mat på campingkök, säger hon.
Utbildningsdagen riktar sig till alla som är intresserade av att lära sig hantera krissituationer och under dagen har de bland annat fått träna på scenarion tillsammans och tänka ut den bästa lösningen. Förhoppningen är att göra folk mer beredda för ett krisläge och ge dem verktyg för att hantera en nödsituation om den kommer.
– På landet har du ett annat sätt att ta reda på dig själv, i stan tror jag det är lite svårare att ta reda på vad du ska göra när strömmen går, eller när vattnet inte rinner i kranen, säger Irene Bjerkemo.
Kalix kommun har informerat om sin krisplan och under eftermiddagen var det dags för räddningstjänsten att demonstrerar HLR – hjärt- och lungräddning samt hjärtstartare. Kunskaper i hjärt- och lungräddning är en färskvara. Vart femte år bör man gå om kursen menar räddningstjänstens utbildare under dagen.
– Jag har gjort det tidigare men det var en uppfriskning, man glömmer fort, säger Johanna Öman, lottakårmedlem som deltog i övningarna under dagen.
Vad bör man ha hemma för att klara sig under ett längre strömavbrott?
– Förutom varma kläder så är det bra att alltid ha vatten uppspolat och ha torrvaror och konserver, bara man tänker till så man har tillräckligt mycket, säger Irene Bjerkemo.