Det har gått drygt tre år sedan Lotta Öström raggades till tv-programmet Sveriges Mästerkock.
Leif Mannerström stod på hennes bro med en påse råvaror i handen.
Resten är historia.
– Patrik (Lottas make) hade lurat mig att ta ledigt från jobbet den dagen. Jag hade jobbat inom lokalvården vid Kalix kommun och önskat att få prova någonting annat. Jag hade nyligen börjat vid samhällsbyggnadsförvaltningen där jag jobbar med allt från kundtjänst till diarieföring. ”Jag kan inte börja med att vara ledig” protesterade jag, men han var ihärdig med förevändningen att vi skulle ha en dag i skogen, jaga och plocka bär och svamp. Jag sökte och fick ledigt, säger Lotta Öström som betraktar det som en vinst i sig att ha haft Leif Mannerström vid middagsbordet den dagen.
40 samlades till kvalet i Gävle, 12 gick vidare till Stockholm, Lotta Öström var en av dem.
Hur var det att vara med i programmet?
– Fantastiskt roligt! Det tog två dagar att göra ett avsnitt, huvudtävlingen var en dag och elimineringstävlingen den andra dagen. Det var intensiva dagar och på kvällarna, på hotellrummet, skulle vi skriva ned recepten.
– Jag var hem en gång under de sju veckor jag var med. Det var jobbigt att vara ifrån familjen, även om barnen är utflyttade så träffar vi ju dem och barnbarnen ofta.
Lotta Öström berättar att hon fick mycket kärlek av familj, vänner och kollegor men också av människor hon aldrig träffat.
– En kvinna skickade en akvarellmålning till mig, tänk, vi har aldrig träffats.
Varför blev du folkkär, tror du?
– Jag tror att folk märker när du är dig själv och jag krånglar inte till det heller. Jag har lagat flera saker som jag inte lagat med tidigare, som tryffel och ostron, det hade bara inte blivit av, säger Lotta Öström som vurmar för lokala råvaror och älgkött är en av favoriterna.
– Jag är uppvuxen med en pappa som jagar och Patrik jagar. Vi äter mycket älgkött, köper väldigt lite nötkött.
Boeuf bourguignon är en god köttgryta och det kan väl räcka att beskriva den just så.
– Leif Mannerström retades med mig och skulle ha mig att uttala namnet på grytan inför kamerorna, han fick sig ett gott skratt. Jag kan fortfarande inte uttala namnet, jag vrickar ju tungan, säger Lotta Öström och skrattar.
Hon är glad och skrattar ofta och mycket, själv beskriver hon att hon har lika nära till tårar.
– Jag valde att se det som positivt att vara i elimineringstävling, jag fick ju laga mat en gång till. Jag gick in i min ”bubbla” och gjorde jobbet. Jag tror att jag har stor nytta av mina erfarenheter från idrotten – friidrotten – i det sammanhanget.
Varifrån kommer intresset för att laga mat?
– Jag har alltid varit intresserad av att laga mat, när jag var barn lekte jag att jag var med i mat-tv. ”Nu ska Lotta göra chokladbollar” och ”se nu sätter Lotta ned havregryn i bunken” kunde det låta. Min syster blev galen på mig, på att jag aldrig var tyst. Jag har senare fått veta att min farmor drömde om att bli kock, kanske kommer mitt intresse därifrån.
Kort efter medverkan i tv-programmet startade hon företaget Lotta Öström mat.
– Jag fick det tipset av andra och kort efter det att jag kommit hem kom förfrågningar om medverkan och samarbeten i olika sammanhang. Det har varit och är fantastiskt roligt. Jag har gästkockat på restauranger, lagat mat på olika evenemang och varit på mässor. Just nu blir det mest bilder och framtagande av recept, på grund av covid-19, annars har jag också hemmahosrestaurang hemma hos oss.
Vad har det inneburit för dig att vara med i programmet?
– Det förändrade mitt liv på så sätt att jag tror mer på mig själv och att jag får jobba med mat förstås. I övrigt är jag samma Lotta som jag alltid har varit, och det går bra att bjuda hem mig på helt vanlig mat (skratt). Jag äter också makaroner och korv, gärna med en liten ”tvist”.
Framtiden?
– Jag skulle gärna jobba mer med att ta fram recept, fotografera mat och jobba vidare med allt det övriga – och kunna ta ut en lön som går att leva på i det arbetet.
Lotta Öström brinner särskilt för matlagning utomhus och då är det inte bara den vanliga hamburgaren eller köttet som grillas, hon bakar och kockar raggmunkar och fläsk på grillen också.
– Jag använder grillen året om och är mycket i skogen vår, sommar och en bit in på hösten. Det är ett roligt sätt att laga mat på, gärna tillsammans.