Löjromssafari ska sätta Kalix på kartan

Tio år har gått sedan rommen från siklöjan varumärkesskyddades. Nu planeras det för löjromssafari i Kalix skärgård.

Niklas Berglund har länge haft lusten att arbeta med upplevelseturism i skärgården.

Niklas Berglund har länge haft lusten att arbeta med upplevelseturism i skärgården.

Foto: Joakim Nordlund

Kalix2020-11-16 18:30

Det är bra exakt tio år sedan Bottenvikens löjrom blev Kalix löjrom genom en skyddad ursprungsbeteckning. Nu tänker Madelene Bodlund, Niklas Berglund och parets dotter Elsa Bodlund visa hur den så omtalade och näst intill älskade delikatessen fiskas och förädlas. Familjen brinner för skärgårdslivet och har börjat att planera att anordna löjromssafari i Kalix skärgård.

– Vi har precis dragit igång det. Vi hoppas kunna utveckla det mer till nästa säsonger, berättar Niklas Berglund. 

undefined
Madelene Bodlund och Niklas Berglund tänker krydda löjromsupplevelserna i skärgården med god mat.

Niklas Berglund arbetar som polis i östra Norrbotten. Fritiden tillbringas till stor del ute i skog och mark där huset på Rånön ofta utgör basen. I somras hade dottern Elsa sommarkafé där vilket lockade skärgårdsfolk från när och fjärran. 

– Jag är mer eller mindre uppväxt i skärgården. När vi var små hade vi en segelbåt under ganska många år. Sedan började de leta en sommarstuga och fick tag i den. Vi var där väldigt mycket under hela året. Så skärgården blev mitt andra hem, säger han. 

undefined
Här är siklöjan som ger den berömda Kalix Löjrom. En exklusiv produkt som klassas som en riktig delikatess.

När han var 20 år skaffade han sig en egen stuga på en havsö utanför hembyn Påläng. 

– Då arbetade jag borta och var bara hemma på helgerna. Den stugan blev en fast punkt och trygghet för mig. Jag har alltid haft en stark kärlek och förankring till skärgården, säger han. 

undefined
Nu är löjfiskesäsongen precis över. Då passar Elsa Bodlund och mamma Madelene Bodlund på att baka och bygga pepparkakshus hemma på Skärgårdsvägen i Nyborg.

Den passionen delar han med särbon Madelene Bodlund. Hon växte upp i Nyborg men lämnade sedan Kalix under tio år för att sedan återvända och investera i ett markområde nära vattnet. Där på Skärgårdsvägen har hon styckat ut tomter och byggt och sålt fastigheter som i dag bildar ett eget kvarter. 

Idéer och initiativförmåga saknas med andra ord icke. 

– Kärleken till skärgården är något som vi delar. Sedan är det ju fantastiskt att jobba tillsammans mot ett gemensamt mål. Vi vill att fler ska få upptäcka vår enastående vackra och fina skärgård, säger hon. 

Kalix kommun arbetar också för att löjrommen ska bli till en attraktion på flera plan. Familjens satsning förverkligar på ett sätt den ambitionen. 

– Vi vill ju locka fler att komma hit och att bland annat upptäcka och uppleva arbetet bakom den här unika och fina produkten. Som det är nu går det knappt att hitta en romburk i Kalix utan allt säljs vidare, säger Madelene Bodlund. 

undefined
Familjetrion älskar skärgårdslivet. Bland annat vill Madelene Bodlund, Elsa Bodlund och Niklas Berglund utveckla upplevelseturismen runt Kalix Löjrom genom att arrangera löjromssafaris.

Under en safaritur kommer besökarna att få se fiskebåtarnas arbete. Man kommer också att få vara med och göra sin egen löjrom. 

Allt det här ska kombineras med god mat i fin miljö. 

– Vi vill visa fisket, hantverket, historien, kulturen och skärgården. Det är ju en så pass lyxig produkt och då kan det nog vara roligt om man får uppleva lite runt den, säger han. 

undefined
I rensbodarna i byarna utanför Kalix är det full aktivitet under september och oktober.

När Niklas Berglund var i samma ålder som parets dotter gick mycket av den lediga tiden under oktober månad åt till att sortera och klämma löja. 

– Då satt man vid något rensbord. De gjorde ju liksom alla. Den tiden gjorde man inte några läxor, man var inte på några träningar utan man satt i den här rensboden för 15–20 kronor i timmen. Där satt man och lyssnade på alla äldre som berättade. Det blev som en fostran in i det där, säger han och ler vid minnet. 

undefined
Det är en intensiv säsong för länets löjfiskare. Fisket pågår under tre till fyra veckor under september och oktober. 0+0

Den här känslan vill man nu också förmedla och dela med sig av till andra som kommer till Kalix som gäster: 

– Jag har så otroligt många minnen från de där rensbodarna. Just den där enkelheten där man satt. Det var väldigt mysigt. Och så fick man ju också en slant. Och så tävlade man mellan varandra vem som hade gjort flest timmar.  

Kalix Löjrom

Det är bra exakt tio år sedan Kalix löjrom blev en skyddad ursprungsbeteckning. 

Den är ett unikt livsmedel som enbart kan utvinnas ur fisken siklöja fångad i Bottenvikens bräckta vatten. Den fiskas i september och oktober under cirka tre till fyra veckor när löjan leker. 

I Norrbottens skärgård finns en speciell miljö med rent vatten och låg salthalt, vilket siklöjan behöver för att kunna fortplanta sig. 

Källa: Norrbottens kustfiskares producentorganisation

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!