Löjrommen på väg att bli ursprungsskyddad
Kalix löjrom kan snart få sitt efterlängtade ursprungsskydd. - Vi ska bara komplettera med några uppgifter om bland annat geografiskt område, säger Tryggve Bergman, projektledare för ursprungsmärkningen.
världsunik fisk. Det som gör Kalixrommen så speciell är att fisken får i sig mineraler som älvarna får med sig från bergen.
Foto: Roland S Lundström
- Vi har redan gjort allt bakgrundsarbete som krävs för att man ska kunna kontrollera rommens äkthet och ursprung. Det var mer än vad som behövdes. Men det är skönt att ha det gjort.Idén till att ursprungsskydda löjrommen kom när många oseriösa fiskare kallade sin rom för "Kalixrommen" i ett försök att rida på den popularitet som den äkta Kalixrommen har. Det som gör Kalixrommen så speciell är att fisken får i sig mineraler som älvarna får med sig från bergen. Det bräckta vattnet som finns i skärgården gör området världsunikt.- Många andra matprodukter är ursprungsskyddade. Som champagne och konjak. Så jag tänkte att varför skulle inte vi kunna har ursprungsskyddad fisk, säger Tryggve Bergman.Viktig del
Ursprungsmärkningen är en viktig del av marknadsföringen. De produkter som kan visa upp det eftertraktade sigillet kan lägga på ungefär 30 procent på priset i internationella sammanhang. Kalix löjrom har ett färdigt reklampaket som ligger och väntar på att få sättas i tryck. Paketet görs i samarbete med Grand hotell i Stockholm som förutom rommen har ett gott öga till de fina filéerna som man också tar från löjan.- Filéerna var hemlig ingrediens i finalen till årets kock 2008. Det är synd att så få restauranger här uppe utnyttjar de fina vi har i älvarna, säger Tryggve Bergman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!