Lockande aktiviteter vid skolans "Prova på dag"

Tisdagen blev en annorlunda dag för eleverna upp till klass tre på Djuptjärnsskolan i Kalix. Under några timmar fick de prova på idrotter av olika slag - allt i syfte att locka dem till mer fysisk aktivitet. Prova på dagen ingår i projektet, Barn rör sig i Kalix, där Anders Karlsson är projektledare.

KONCENTRATION. Lucas Nordlund från klass tre testade prickskytte med luftgevär.

KONCENTRATION. Lucas Nordlund från klass tre testade prickskytte med luftgevär.

Foto: Britt-Louise Spets

KALIX2008-03-05 01:45
-  Vi vill få eleverna att röra på sig mer både under skoltiden och på fritiden, säger han.I oktober 2007 inleddes det treåriga projektet som ingår i Skol IF:s verksamhet. Sedan dess har eleverna från förskoleklass till och med klass sex i kommunens skolor fått prova på såväl sommar - som vinteraktiviteter av varierande slag. Syftet är att nå inaktiva barn som tenderar att öka i antal och att göra dem intresserade av idrott och lek. Prova på dagarna som genomförs tillsammans med kommunens idrottsföreningar har visat sig vara uppskattade såväl bland eleverna som inom föreningarna. -  Det är en hel del barn som har börjat idrotta efteråt, säger Anders Karlsson och nämner handboll, ju-jutsu och ishockey som några exempel på idrotter som fått fler deltagare. Säsong
Under tisdagen var det dans, skytte, bandy, ishockey och hästsport som gällde för de drygt hundra eleverna. -  Vi arbetar med det här hela året och anpassar aktiviteterna efter säsongen, säger Anders Karlsson. Kalix skytteförening var en av föreningarna som hade funktionärer på plats. En av dem är Robert Ek, till vardags ungdomsledare i föreningen. -  Den här dagen har stor betydelse för oss eftersom många inte känner till vår verksamhet, säger han. Lucas Nordlund går i trean och laddar luftgeväret för att sedan försöka träffa tavlan framför sig. -  Det här är kul. Jag har skjutit lite i stugan och med men farfar, säger han. Hans kompis Emilia Lundqvist som sköt mitt i prick gillar också skyttet men om hon vill börja träna vet hon inte - det får kanske tiden utvisa. För David Sandqvist i klass ett är det däremot klart att han ska träna ishockey. Efter avslutat pass lovar han läraren och tränaren, Magnus Hedlund att komma till söndagens träning.- Jag spelar redan innebandy och fotboll, det här är roligt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om