Nyanlända och pensionärar har träffats i skapandet.
Tre SFI-grupper (Svenska för invandrare) och pensionärer, kvinnor, har varit med på sex tillfällen vardera.
Resultatet är bildutställningen som haft vernissage och nu finns att se i biblioteket i Kalix Folkets hus.
Utställningen består av fem olika verk och genom bilduppgifterna har deltagarna bekantat sig med varandras liv och kulturer, likheter och olikheter.
– Likheterna är fler än olikheterna, säger Gunilla Nilsson med medhåll av Abdulkader Ayoub och Nader Sheikh al Shabab, båda från Syrien, boende i Sverige sedan år 2015 och Kalixbor sedan år 2017.
”Jättekul” säger Abdulkader Ayoub och Nader Sheikh al Shabab unisont om projektet.
– Jag tycker att det har varit jättebra att få träffa svenska människor som inte har bråttom, människor som har tid att sitta ned och prata ordentligt. Många människor har ingen tid att mötas, de är på väg någonstans och de har en tid att passa. Så var det inte med pensionärerna och det uppskattas, säger Abdulkader Ayoub.
Människor med livserfarenhet och klokskap, så beskriver de pensionärerna.
– Ibland behöver jag fråga ”varför säger man så här i Sverige?” och de vet. Projektet har varit värdefullt för att få träna språket, säger Nader Sheikh al Shabab som liksom Abdulkader Ayoub pratar mycket bra svenska.
Abdulkader Ayoub arbetar också som tolk.
”Spännande men sen tråkigt att upptäcka att vi inte kan någonting alls om detta, men vi lär” säger de om skapandet.
Uppgiften att göra det egna bomärket resulterade för Nader Sheikh al Shabab i ett konstverk med en bägare och en orm som slingrar sig kring den.
– I Syrien är den symbolen för apotek. Jag vill bli läkare, säger Nader Sheikh al Shabab.
Hannele Scherling, konstpedagog vid Kulturskolan och ansvarig för projektet, säger så här om det:
– Det har varit helt fantastiskt att arbeta med den här gruppen, det har blivit väldigt bra och roliga diskussioner om saker vi alla delar. Vad hade mormor eller farmor för blommor i fönstret, eller kanske på gården? Hur är vardagen där jag har mina rötter, hur är helgtraditionerna? Vilka är de mest kända bakverken? Vi lär oss mycket av varandra, säger Hannele Scherling.