Johannisberg beskriver händelsen som allvarlig i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg i och med att det innebar ett allvarligt hot mot den attackerade ungdomens liv och har medfört allvarliga konsekvenser för den ungdomens säkerhet samt fysiska och psykiska hälsa. Det var 10 september som 19-åringen gick till attack mot en annan boende med ett egentillverkat stickvapen och personen fick föras till sjukhus. Institutionschef Tomas Fjellvind ser allvarligt på händelsen:
– Vi försöker ha en säkrad miljö så långt som möjligt men det handlar om en balans, tyvärr är det så att de har möjlighet att tillverka vapen av både pennor och tandborstar.
Han berättar att överbeläggningen på ungdomshem i Sverige gör att det inte längre går att omplacera de ungdomar som hamnar i bråk med varandra.
– Det har vi kunnat jobba mer med förut, snabba enkla lösningar genom att flytta om ungdomar. men det är inte möjligt i dagsläget, säger Tomas Fjellvind.
I våras granskade Inspektionen för vård och omsorg, IVO registerutdragen för de som arbetar på Johannisberg. Granskningen visade att över en fjärdedel av personalen fick börja jobba trots att utdragen från polis- och belastningsregistret inte kontrollerats. 18 av 69 krav på registerutdrag hade inte kommit in i tid.
– Självklart är det en brist från oss, vi måste ha en bättre rutin där, det handlar om den mänskliga faktorn. Men det är inte så att vi har före detta kriminella som jobbar hos oss, det är viktigt att betona.
Hur kontrollerar ni det?
– Dels så frågar vi ju personen rätt ut, sen kontrollerar vi med tidigare arbetsgivare, men självklart ska även utdraget från belastningsregistret med, säger Tomas Fjellvind.