Leif Lindh, 70: "Jag vill sköta mig själv"

”Jag vill sköta mig själv, men jag nekas gång på gång.” Orden kommer från Leif Lindh, som mot sin vilja har en förvaltare.

"JAG KLARAR MIG SJÄLV." Leif Lindh vill rå sig själv, utan förvaltare.

"JAG KLARAR MIG SJÄLV." Leif Lindh vill rå sig själv, utan förvaltare.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2017-06-19 05:00

Leif Lindh, 70, har sedan drygt 15 år tillbaka en förvaltare som sköter bland annat hans ekonomi.

Han har haft två hjärnblödningar och bor i lägenhet i ett särskilt boende där maten blir serverad.

– Jag fick en förvaltare på den tiden då jag drack väldigt mycket alkohol och misskötte saker och ting. Förvaltaren hjälper mig att betala räkningarna och sköter om min ekonomi i övrigt och det finns absolut ingen misskötsel från hans sida, men jag vill klara mig själv, säger Leif Lindh.

”Någon starköl och något glas vin men mycket sällan” säger Leif Lindh om alkoholvanorna numera.

– Jag har länge känt att jag klarar mig själv, säger Leif Lindh.

Vad vill du göra om du får rå dig själv?

– Jag vill flytta till eget boende, jag vill ha fast telefoni och jag vill kunna köpa hem mat och kunna bjuda god vän på middag, säger Leif Lindh som visar det nästan tomma kylskåpet.

Leif Lindh har vänt sig till Leif Sandelid, överförmyndare i Kalix, med önskemålet om att få rå sig själv:

– Leif Sandelid har sagt nej varje gång. Han har hänvisat till hur det gick förra gången jag hade prövotid, det gick inte så bra då, jag började dricka omåttligt.

Vad är annorlunda nu?

– Det har gått många år sedan dess och saker är annorlunda, jag vet att jag mår så mycket bättre när jag inte dricker. Jag tycker att det är botten att jag inte får en ny chans, säger Leif Lindh.

Leif Sandelid säger att han inte uttalar sig i enskilda fall.

Generellt – vad gäller för den som anser sig inte behöva förvaltare längre?

– Han eller hon ska göra en skriftlig framställan om varför förvaltarskapet ska upphöra och den frågan ska alltid avgörs av tingsrätten, eller högre instans om beslutet överklagas. Jag får i egenskap av överförmyndare yttra mig i frågan, läkarintyg ska också finnas med, säger Leif Sandelid.

Det är 30 människor i Kalix som har förvaltare.

– Att ha en förvaltare är ett ingripande i varje människas liv och därför prövas saken varje år. Förvaltarskapet kan då fortsätta, det kan också utvecklas till att människan får en god man eller att ingripandet upphör helt, säger Leif Sandelid som tillägger att människor ofta inte har förvaltare frivilligt.

– Förvaltaren finns för att skydda den enskilde, det kan exempelvis handla om att hon eller han gör saker som inte är bra för sig själv eller löper risk att bli utnyttjad eller lurad.

Om godmanskap och förvaltarskap

- Den som har en god man eller förvaltare kallas huvudman

- Godmanskap innebär att den gode mannen utför uppgifter för huvudmannens räkning

- Förvaltarskap innebär att förvaltaren tar över huvudmannens rättshandlingsförmåga

- Den gode mannen kan hjälpa sin huvudman att betala räkningar och ta hand om det hon eller han äger, men det räcker inte alltid med en god man för att hjälpa en person på ett bra sätt och då kan tingsrätten förordna en förvaltare. Den som har förvaltare måste i de flesta fall ha förvaltarens samtycke för att ingå avtal eller rättshandla på andra sätt. En förvaltare bestämmer alltså ensam över den egendom som omfattas av förvaltarskapet

Källa: Sveriges domstolar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om