Ledande politiker kritiserar myndigheten om löjfisket

Kommunalrådet Tommy Nilsson (S) och Sven Nordlund (Mp) är kritiska till kvoten i löjfisket och hur den tas fram. "Vi vill se en bättre dialog mellan forskning, länsstyrelse och våra lokala fiskare" säger de.

Sven Nordlund och Tommy Nilsson vill se en bättre dialog mellan olika aktörer kring löjfisket.

Sven Nordlund och Tommy Nilsson vill se en bättre dialog mellan olika aktörer kring löjfisket.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-09-03 16:25

Vi är i hamnen i Storön. Trålarna står längs kajen och det är några veckor innan årets löjfiske drar i gång.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat om halverat fiske efter siklöjan under 2021 jämfört 2020. 454 ton får tas upp i år.

– Det har skett utan dialog med fiskarna och utan hänsyn till historiska fakta. Beslutet baseras på modeller där man beräknar hur stort bestånd som finns av en viss fisksort. Tyvärr så är det modeller som inte tar hänsyn till våra lokala förutsättningar här i Norrbotten, säger Sven Nordlund som känner branschen.

– Jag har varit involverad i löjfisket sedan 1980-talet. Siklöjan har varierat i mängd så långt bakåt i tiden man kan se, det har funnits toppar och dalar, vilket visar att beståndet till största del påverkas av andra faktorer.

Finns det inte anledning att tro att HaV har kunskapen om hur fisket ska beräknas?

– Ett problem är att beräkningen kring hur mycket siklöja sälen äter, är att det inte tas hänsyn till att det är cirka sex månader med is i Bottenviken och att sälen vistas i yttre skärgården under högsommaren. Det är dessutom orimligt att vi ska sluta med fiske för att all fisk behövs till sälen. Det är också så att trålfisket efter siklöja bedrivs på cirka 15 procent av den yta som siklöjan finns på, därför kan man konstatera att fisket inte är det största hotet, säger Sven Nordlund.

Tommy Nilsson säger att det behövs en långsiktighet och förutsägbarhet i beräkningsmodellen:

– Vi har en ursprungsmärkning på kalixlöjrom som vi ska vara rädda om och vårda. Om kalixlöjrom inte kan finnas på borden på fina restauranger så tappar den marknadsvärde och ersätts i värsta fall med betydligt sämre produkter. Det är både i fiskarnas och kommunens intresse att vi har ett hållbart fiske, därför är dialogen där man tar tillvara den lokala kunskapen viktig.

– Värdet på kalixlöjrom har ökat när besöksnäringen ökat. Vi ser fler aktörer inom exempelvis löjromssafari, det går att göra mer på det området, den utvecklingen är bara i sin linda ännu, säger Sven Nordlund.

Hur jobbar ni med saken?

– Det här berör flera kommuner i länet. Vi har lyft saken till våra riksdagsledamöter och kommer att ta upp det i organisationen Norrbottens kommuner. Vi måste jobba tillsammans kommuner, regionen och länsstyrelsen, säger Tommy Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!