Laxar på längden och tvären

BD-fisk på Storön i Kalix har rest sig från nedläggningshot till riktigt god lönsamhet. De levererar årligen 700-800 ton lax i olika varianter och målet är att öka ytterligare. - Vi är en av Sveriges mest lönsamma fiskfabriker, säger VD Ahti Liikamaa.

PÅLITLIGT. BD-fisk finns på Storön utanför Kalix. Ahti Liikamaa och Tryggve Bergman säger att företaget och Norrbotten har ett gott rykte i huvudstaden. "De vet att vi håller vad vi lovar", säger de. Foto: Andreas Wälitalo

PÅLITLIGT. BD-fisk finns på Storön utanför Kalix. Ahti Liikamaa och Tryggve Bergman säger att företaget och Norrbotten har ett gott rykte i huvudstaden. "De vet att vi håller vad vi lovar", säger de. Foto: Andreas Wälitalo

Foto: Andreas Wälitalo

KALIX2008-11-24 06:00
Fiskfabriken på Storön ligger tämligen idylliskt alldeles intill fiskehamnen där båtarna just nu väntar på att forslas söderut i väntan på att strömmingsfisket kan starta. Fabrikens främsta vara är utan tvekan lax och de närmare 800 ton som man årligen levererar till butiker, restauranger och storkök klarar inte de lokala fiskarna att leverera, men det är ändå en viss grej att ligga där man ligger, säger Ahti Liikamaa.Även om Norrbotten är den största marknaden, växer man hela tiden i Stockholm. Även om laxen inte kommer från Norrbotten, är det en fördel att företaget finns här uppe. - Vi kan till och med ta lite mer betalt för vi har genom åren skaffat oss en stämpel om att våra produkter är bra och att vi håller vad vi lovar, säger Tryggve Bergman, som tidigare var VD för bolaget och fortfarande bland annat representerar företaget på Stockholmsmarknaden.Skulle läggas ner
Hade han förövrigt gjort vad han var utskickad att göra för 15 år sedan så hade inte BD fisk funnits kvar på Storön.Ägarna hade beslutat att lägga ner anläggningen och koncentrera verksamheten till Luleå. När Tryggve Bergman kom hit såg han kompetensen hos de anställda. Han äskade om pengar för att fortsätta ett tag till och i samverkan med personalen har man utvecklat verksamheten och fabriken, så att den numera är en av de modernaste i landet.- En sådan hel filéringslinje som vi har finns ingen annanstans, säger Ahti Liikamaa, VD.I fabriken blandar man med modern teknik och gammal traditionell produktion. En stor del av laxarna saltas för att bli gravad lax eller inför rökning. Det görs på gammalt vis, vilket betyder handsaltning och där filéerna också vänds för hand med jämna mellanrum under fem dygn.Om laxen är mängdprodukten så är löjfilén som man lyckats börja göra tack vare filéringsmaskinen som tagits fram, en exklusiv produkt. Annan legtimitet
Ahti Liikamaa och Tryggve Bergman konstaterar att att det känns bra att kunna ta vara på hanlöjorna så att de inte som tidigare bara gått till pälsdjursmat. Det ger också löjromsfisket en annan legitimitet i en tid då utfiskning och matresursfrågan ständigt diskuteras.Löjfilén finns numera på Grand Hotels meny, där den som rörrätt kostar närmare 100 kronor. Nu får fiskarna 15 kronor per kilo mot tidigare 1.50.- Potentialen är att ta hand om cirka 500 ton löja och filéa den, men även röka. Det betyder intäkter på 25-30 miljoner. Inte dumt för något som vi bara ratat tidigare, säger Tryggve Bergman.
Hit ska lite fakta om företaget w
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om