Lättläst - enklare att förstå sig på

Att kunna ta del av det som skrivs på internet är en rättighet och ett måste för att demokratin ska fungera.  Det var ett av budskapen under Åsa Petersson och Maud Husbergs utbildning.

UTBILDNING. Åsa Petersson och Maud Husberg lärde vårdbiträden om hur viktigt det är att alla kan ta del av information. Lådan är en temalåda för valet och symboliserar alla väljare.

UTBILDNING. Åsa Petersson och Maud Husberg lärde vårdbiträden om hur viktigt det är att alla kan ta del av information. Lådan är en temalåda för valet och symboliserar alla väljare.

Foto: Anton Olofsson

Kalix2010-04-18 06:00
25 procent av Sveriges befolkning når inte upp till grundskolans krav på läsförståelse. Mellan 25 och 30 procent använder inte Internet och många tycker att det är för krångligt att hitta och tolka informationen rätt. Detta vill Studieförbundet vuxenskolan ändra på genom att utbilda IT-ombud. Projektledare är Åsa Petersson och hon var under tisdagen på Kalix folkhögskola för att utbilda vårdbiträden från hela Norrbotten. - Vi vill öka oberoendet och delaktigheten på internet. Ofta står det "läs mer på nätet" men alla kan inte göra det. Det bildas ett utanförskap, säger Åsa Petersson. Med i studiecirkeln var ett 20-tal biträden inom vård och omsorg. - Internet är absolut nödvändigt och ett bra verktyg. Såna här möten är jätteviktiga, säger Margaretha Nilsson som satt med under mötet. Från Centrum för lättläst kom Maud Husberg och pratade om projekt som de genomfört. Bland annat nyhetstidningen 8 sidor, med lättlästa texter som är enklare att förstå. Hon pratade även om boklådor med olika teman som man kan använda inom äldrevården för att öka läslusten. - Lättläst vänder sig till många målgrupper och är bra för alla. Det är en demokratisk rättighet att få möjlighet att ta till sig information. Man måste få kunna ta ställning, säger Maud Husberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om