Larmrapporten om äldreomsorgen: ”Systemet är problemet”

"Det är systemet som är problemet." Det anser konsulterna som granskat vården, omsorgen och arbetsmiljön vid äldreomsorgen. "Det är kris, det finns knappt vikarier att tillgå längre" säger Anette Wernersson (S), ledamot i socialnämnden.

"Jag tar särskilt till mig att kvalité i verksamhet och arbetsmiljö är ömsesidigt beroende av varandra" säger Katarina Burman.

"Jag tar särskilt till mig att kvalité i verksamhet och arbetsmiljö är ömsesidigt beroende av varandra" säger Katarina Burman.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-10-28 17:48

Makarna Caj och Barbro Skoglund, företaget Age Management i Sverige AB, fick socialnämndens uppdrag att granska det systematiska arbetsmiljöarbetet, det systematiska kvalitetsarbetet och rollfördelningen mellan politiker och tjänstemän vid socialförvaltningen.

Resultatet är en rapport på 94 sidor och ett 30-tal förslag om åtgärder.

Ett problem som beskrivs är att enheterna arbetar så olika. En enhet kan exempelvis ha de nio, tio arbetsplatsträffar per år som det finns beslut om, medan en annan enhet inte haft arbetsplatsträffar de senaste ett och ett halvt åren och skillnader finns även avseende medarbetarsamtalen där någon eller några inte haft det på tre år.

Åtgärderna – förslagen – handlar om allt från att se över hur många medarbetare enhetscheferna har ansvar för, vilka eventuella skillnader som finns och vilket antal som är rimligt och att inrätta ett frivilligt mentorstöd för cheferna till att socialnämnden tar en mer aktiv roll avseende bristerna i avvikelsehanteringen.

Det handlar också om att se över personalförsörjningen och att se över hur resurserna används.

Anette Wernersson jobbar i hemtjänstens nattpatrull.

– Det finns knappt vikarier att tillgå längre, säger hon.

– Det är slöseri med resurser att välutbildade undersköterskor ska arbeta med att packa upp inkontinensskydd, de ska vara i vården, säger Barbro Skoglund.

En slutsats i rapporten, konsulternas bedömning, är att det inte finns något som tyder på att arbetsmiljö respektive kvalitet inom äldreomsorgen i Kalix skulle vara sämre eller ha större brister än inom motsvarande verksamheter i andra kommuner.

Katarina Burman (V), ordförande socialnämnden, säger att vissa av de nu föreslagna åtgärderna är beslutade eller på gång.

– En utomordentligt väl genomförd utredning, jag ser den som ett framtidsdokument för utvecklingen av vården, omsorgen och arbetsmiljön. Jag tar särskilt till mig att kvalité i verksamhet och arbetsmiljö är ömsesidigt beroende av varandra, säger Katarina Burman som uppger att hon vill sätta sig in i hela rapporten för att senare återkomma om vilka föreslagna åtgärder hon ser som prioriterade.

Socialnämnden gav socialchefen Anna-Lena Andersson uppdraget att analysera resultatet och ta fram förslag till åtgärder till socialnämnden i april 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!