Dan Blomkvist säger att "det är alltid svårt att bedöma effekter" men att de ändå ser vissa tecken på att regelverket haft effekt.
– Vi ser i fisktrapporna att vi har fler och större, alltså äldre, öringar. Vi ser också att harren som lever ute på kusten kommit tillbaka helt fantastiskt. Äldre herrar som var med på 1960-talet har berättat om platser där det kokade med harr, de lade nät på lekplatserna och fick enorma fångster. Där har regelverket gjort stor nytta. Vi ser också, via provfiske, att även siken ökar.
En del fritidsfiskare trotsar förbuden?
– Ja, det förekommer. Det är onödigt, de får bra med fisk utanför tremetersgränsen också.
En helikopter och tre båtar vid ett tillslag – omfattande resurser?
– Människor ser mycket som de tror är tillsyn. Vi kan samordna oss med Kustbevakningen. Helikoptern i det här sammanhanget är fantasier, även om vi kan använda den om vi tror att vi behöver den.
Regelverket är, trots att det funnits i många år, kraftigt ifrågasatt?
– Ja. Vi är övertygade om att kritiken från kusten till viss del beror på att det finns en grå sektor, det är pengar i det här, och att människor är ovana vid att ha regler som inskränker fisket. Reglerna finns för att säkra ett långsiktigt, hållbart fiske och det gynnar även fritidsfiskarna, säger Dan Blomkvist.