Sedan några veckor tillbaka har personal vid Kalix sjukhus arbetat med att ta fram en risk- och konsekvensanalys gällande landstingsstyrelsens förslag att avveckla intensivvård, narkosläkare och röntgenläkare. I analysen kommer man fram till att sjukhuset inte längre skulle kunna vårda patientgrupper med akuta medicinska sjukdomstillstånd.
– Det kan bland annat vara kol, hjärt- och kärlsjukdomar eller stroke. Om patienten måste transporteras i en eller två timmar kan det innebära skillnaden mellan liv och död. Men det skulle inte enbart innebära risker för den svårt sjuka, utan också för en stor grupp patienter med kroniska sjukdomar, säger Moa Bjerner.
I analysen framgår att förslaget skulle innebära ett stort flöde av patienter från östra Norrbotten som måste transporteras och vårdas på annat håll.
– Det blir i första hand till Sunderbyn och det är redan i dag överfullt. Det här skulle få stora konsekvenser för hela länets sjukvård, säger Moa Bjerner.
Risk- och konsekvensanalyser har tagits fram på alla berörda sjukhus i länet. Dessa har sedan överlämnats till en länsgrupp, i vilken Moa Bjerner deltar, under ledning av patientsäkerhetsrådets ordförande Birgitta Boqvist. Analyserna gås igenom varpå en rapport ska skrivas. Sedan tas beslut i frågan under landstingsstyrelsen den första mars.
– Det är lätt att driva frågan eftersom jag är helt övertygad om att jag har rätt och landstingsledningen har fel. Jag har hittills inte blivit presenterad några siffror som visar något annat, säger Moa Bjerner.
Hon ser inte att nedskärningarna skulle gynna vare sig ekonomin eller kvalitén.
– Man har under årens lopp gjort ett antal centraliseringssteg men det kanske är dags att vara lite krass och utvärdera. Man går fortfarande back, och vad blev bättre.
Jonas Thörnqvist, biträdande landstingsdirektör, vill inte föregå den slutliga risk- och konsekvensanalysen men enligt honom kommer länets alla kommuner även fortsättningsvis ha ett tryggt akut omhändertagande.
– Jag kan inte uttala mig om detaljerna eftersom jag inte har någon medicinsk utbildning. Det har däremot gruppen som jobbar med den här frågan hos oss.
Hur mycket räknar ni med att spara på det här?
– Det här är inte en ekonomisk fråga egentligen. Det handlar framför allt om att ha bra ordning på sina processer och flöden med rätt personal på rätt ställe som utför rätt vårdinsats mot rätt patient och framförallt, dra ned på inhyrd personal.
Var ska patienterna få plats?
– Vi måste i dag dra ned på vårdplatser på grund av att det saknas personal. De fysiska vårdplatserna finns, bara vi kan mobilisera tillräckligt med personal som kan bemanna dessa.