Vid händelse av många röda dagar i rad måste länets blodcentraler rusta sig med extra blod för att klara sig.
Lilian Falk är blodkordinator i Norrbotten och berättar att man oftast lägger in extra tillfällen innan storhelger då blodgivarna kan komma och lämna blod för att inte få ett alltför stort bortfall.
Hon säger att det kan vara svårt att beräkna hur mycket blod som måste finnas till hands eftersom blod är en färskvara och håller i max sex veckor.
– Man vill ju inte heller behöva kassera blod, säger hon.
Tillströmningen av nya blodgivare i Luleå och Boden tycker hon är bra, även om det alltid behövs fler. Senaste mätningarna visar att det tillkommit 500 nya givare under 2014. Främst är det via nätet som många registrerar sig, men också genom att blodcentralerna besöker olika företag och värvar nya givare. Hon upplever att fördelningen mellan män och kvinnor är ganska lika.
Men det är inte alla som kan bli blodgivare, och en viktig aspekt är blodvärdet.
– För kvinnor måste man ha ett blodvärde över 125 och för män är det 135, säger hon.
Hon påpekar att man är fullt frisk även om man har ett lägre värde, dock lägst 115 för kvinnor och 125 för män, men vid lägre värden får man alltså inte bli givare.
Sunderby sjukhus är länsblodbank och därifrån transporteras blod till andra kommuner vid behov, samtidigt som man också tar emot blod från länets centraler. I somras berättar Lilian Falk att det var katastrofal brist på blod och då var man tvungen att köpa in från andra län i Sverige, men det är ovanligt.
På blodcentralen i Kalix kan man normalt lämna blod vid två tillfällen per vecka, men nu efter julhelgerna har man lagt in ett extra tillfälle. Monika Sundkvist är biomedicinsk analytiker och säger att i tider med många förkylningar och sjukdomar blir det också ett extra bortfall eftersom man inte kan lämna blod då, och det kan vara ett problem.
– Här har vi inte så stora resurser för att värva nya givare heller, säger hon.
Hon säger att man inte får lämna blod om man nyligen påbörjat en medicinering, har lågt blodvärde, nyligen tatuerat sig, nyligen bytt partner eller om man som man har sex med andra män. Givetvis måste man också vara fullt frisk. Däremot kan man lämna blod även om man äter medicin, förutsatt att man ätit samma dos under en längre tid. Att lämna blod går fort och känns knappt.
Bloddepåerna i Kalix är lägre just nu, men det är inte katastrof.
– Nu gäller det att fylla upp lagren igen, säger hon.