Videon är inte längre tillgänglig
Kalixbon Kjell Strömbäck har flera båtar. Han fiskar strömming, lax och löja och lever på det.
Försvinner strömmingsfisket äventyras surströmmingen. Laxfisket är också i fara och sammantaget går det inte att fortsätta fiska.
- Jag saknar långsiktigheten i politiken. Vi är inte så många i den här näringen men ett land som Sverige borde ha en sysselsättningsgrad även för det här. Ska vi ha kvar fiskenäringen i småbyar, undrar han.
Kvar eller ej?
Frågan som orsakar hans kommentarer berör dioxin, som är giftigt och som vi kan få in oss via maten. Inte minst fet fisk.
EU har ett gränsvärde för dioxin i fisk. Sverige har ett undantag, strömming från Östersjön samt lax från Östersjön, Vänern och Vättern får säljas i Sverige trots att fisken innehåller dioxin över gränsvärdet.
Måste vara större
Dispensen upphör 31 december. Kanske. EU-kommissionen tar upp saken nästa månad. Och EU har innan dess erbjudit Sverige (regeringen) att själv avgöra om vi ska ha kvar ett undantag.
- Allt småskaligt fiske längs Norrlandskusten raderas ut om vi inte behåller undantaget, säger Kjell Strömbäck. Finland med flera länder har undantag. Avstår Sverige ger vi bort fisket, resonerar han.
För strömmingen hänger det också på längden. Beräkningar påvisar att strömming större än 17 cm, i praktiken äldre fisk som fått i sig mer dioxin, inte klarar gränsvärdet. Mindre strömming gör det.
Men i Kjell Strömbäcks beskrivning ger liten strömming för mycket arbete. För många fiskar per kilo. Han och andra fiskare fångar större strömming för att det ska vara hanterbart i arbetsmängd och ekonomi.
Fiskeriverket tittar på följderna för näringen om undantaget tas bort.
För hälsans skull
Livsmedelsverket säger i sin undersökning att det är bäst för folkhälsan om EU:s gränsvärde gäller även i Sverige. Verket tänker inte minst på barn och foster.
- Dioxinhalterna är fortfarande höga i framför allt strömming från Norrlandskusten och i lax. Ett slopat undantag är mest fördelaktigt ur folkhälsoperspektiv, säger kemisten Marie Aune, som lett Livsmedelsverkets undersökning.
Kjell Strömbäck konstaterar att kostråden, som motsägelse, talar om den goda betydelsen av fet fisk.
- Jag har undersökt mig och inte fann de något, inget annat än kolesterolet, som har genetiska orsaker. Jag tittar också på förekomsten av säl och havsörn, den växer ju.
Även om Sverige följer gränsvärdena kommer strömming att finnas i butik i samma utsträckning som tidigare, tror Livsmedelsverket. Det kommer också att finnas lax, eftersom laxen vi köper i regel är odlad och klarar gränsvärdena, påpekar verket.