Det är svårt att nå Kalix hälsocentral telefonledes, även den som ringer genast som den öppnar klockan åtta på morgonen riskerar att mötas av beskedet att de inte kan ringa upp någon fler denna dag.
Problemet är inte nytt.
Jenny Andersson, enhetschef vid Kalix hälsocentral, berättade redan i november förra året om en stor mängd inkommande samtal och personalbrist – och det är en brist som består.
Beskrivningen är att de har vakanser bland sjuksköterskorna. De saknar också sju läkare, vilket motsvarar ungefär halva arbetsstyrkan då verksamheten har sju heltidsanställda läkare.
De ligger också efter arbetsmässigt i och med pandemin, då många patienters besök fick skjutas upp.
Till det kommer ett utökat uppdrag där fler uppgifter flyttas från den specialiserade vården till primärvården.
En grupp som numera ingår i primärvården är barn föremål för neuropsykiatriska utredningar.
– Varken kompetens eller resurser har hängt med, vi utbildar i den takt vi kan, säger Jenny Andersson.
– Primärvården är underdimensionerad, säger Maria Nybo, ST-läkare och teamledare, Kalix hälsocentral.
Resursbristen har också lett till en svår arbetsmiljö med konsekvensen att vårdpersonal är sjukskriven för utmattning.
– Vi har 250 till 300 samtal en vanlig måndag, en sjuksköterska hinner max 35 samtal per dag, säger Jenny Andersson.
Maria Nybo säger att problemen ledde henne till idén att göra studiebesök i andra vårdcentraler i länet.
– Jag ville se hur kollegorna arbetar, hur de gör och vad som fungerar, säger Maria Nybo som inspirerades vid Sandens hälsocentral och Björknäs hälsocentral, båda i Boden, och den sistnämnda är storleksmässigt jämförbar med hälsocentralen i Kalix med cirka 16 000 patienter.
Kalix hälsocentral har, som resultat av inspirationen och efter presentation och diskussion i personalen på hälsocentralen, infört öppen mottagning måndag och torsdag förmiddag varje vecka. Övrig tid finns det, som tidigare, möjlighet att få en bokad tid.
Införandet föregicks av risk- och konsekvensanalys och utvärderingen ska fortsätta.
– Vi har haft öppen mottagning vid sex tillfällen nu och vi har haft 45 till 50 patienter per gång. Hittills har alla som valt öppen mottagning kunnat få hjälp vid det aktuella tillfället, säger Jenny Andersson.
– Vi tror på det här, inte minst för att upplägget kommer från oss på golvet. Det här är lika mycket en förändring för patienten, som en förbättring för oss som jobbar i verksamheten, säger Maria Nybo.
Många, inte minst på sociala medier, är kritiska till den bristande telefontillgängligheten.
Funktionsrätt Kalix är en samorganisation med totalt cirka 1 400 medlemmar.
– Svårigheten att nå hälsocentralen pratas det om på varje möte. Det finns också de som tycker det är jobbigt och svårt med alla knapptryckningar och de som inte är vana vid all den teknik som nu finns. Det här är svårt för många, säger Ronnie Nordqvist.
Funktionshindrade och äldre, ofta multisjuka, orkar kanske inte sitta och vänta några timmar för att få vård?
– De som kan och orkar, kan sitta på öppen mottagning och vänta. Då kan de som inte klarar det, lättare komma fram per telefon, säger Maria Nybo som tillägger att erfarenheter från Boden visar att den förbättrade telefontillgängligheten ska märkas omkring två månader in i det nya arbetssättet.
– Vi hoppas att det ska bli så hos oss också.